Maja Arslanagić-Hrbat iz Turske: Pomoć stiže iz svih zemalja, poslali smo novac u Siriju

0
Radiosarajevo.ba
Maja Arslanagić-Hrbat iz Turske: Pomoć stiže iz svih zemalja, poslali smo novac u Siriju
Foto: Anadolija / Maja Arslanagić-Hrbat

Humanitarna pomoć prikupljena prilozima građana Bosne i Hercegovine, koja je u Tursku transportovana u konvoju od 55 kamiona, poslana je u područja pogođena zemljotresom.

Svi šleperi iz konvoja pomoći koji je u koordinaciji Udruženja Pomozi.ba i turskog Udruženja žena Vizionarki u petak krenuo iz Sarajeva, stigli su u ponedjeljak u Tursku.

Radi se o konvoju od 54 šlepera koji je otpremio stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću i druge potrepštine.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

U Turskoj se trenutno nalazi i Maja Arslanagić-Hrbat, portparolka Humanitarne organizacije Pomozi.ba.

"Nalazimo se u Edirneu, nedaleko od granice Bugarske. Ovdje su naši kamioni koji vrše istovar robe - ogormna pomoć stiže iz svih zemalja pa istovar traje malo duže. S ovog mjesta roba ide dalje vozom prema AFAD-ovom skladištu i od tamo putuje dalje prema dijelovima pogođenim zemljotresom", kazala je Arslanagić-Hrbat za portal Radiosarajevo.ba.

Od prvog potresa, 6. februara, tlo u Turskoj se ne smiruje. Dva zemljotresa jačine 6,4 i 5,8 stepeni po Richteru sinoć su pogodila južnu tursku provinciju Hatay.

Prikupljanje pomoći u Pomozi.ba: Malena Sara (3) donirala igračke za djecu Sirije i Turske

Prikupljanje pomoći u Pomozi.ba: Malena Sara (3) donirala igračke za djecu Sirije i Turske

"U ovoj regiji nismo osjetili sinoćnje zemljotrese, ovdje je sve okej. S druge strane, dok smo mi ovdje, u cijeloj BiH se u našim centralama prikuplja novčana pomoć i pomoć za djecu u vidu igračaka. Planiramo to poslati u narednom periodu u Tursku, ako nađemo način do tada i u Siriju", dodala je Arslanagić-Hrbat.

Bez obzira na to, pomoć iz Bosne i Hercegovine stigla je i do ljudi pogođenih zemljotresom u Siriji. Naime, Pomozi.ba u toj zemlji djeluje kroz partnere iz Swiss Barakah Charity.

U Siriji su trenutno naše kolege iz Swiss Barakah Charity i postavljaju šatore. Kupili su šatore, deke, dušeke, hranu i sve to dijele stanovnicima u Siriji jer do sada nismo našli način da kamioni direktno uđu u Siriju. Slanjem novca organizacijama koje kupuju na licu mjesta, za sada smo riješili problem. U skorije vrijeme i naša ekipa bi trebala ići u Siriju kako bi direktno pomogla ljudima.

Kada se mi vratimo u BiH, drugi dio ekipe će doći ovdje sa ostalom pomoći, cilj nam je da u narednom periodu nabavimo čim više stambenih kontejnera", zaključila je Arslanagić-Hrbat.

Pomoć iz BiH stigla u Tursku
Foto: Anadolija: Pomoć iz BiH stigla u Tursku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije