Mahmutbegović: Opstanak Bosne i Hercegovine najveća je pobjeda Armije Republike BiH

Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović: Opstanak Bosne i Hercegovine najveća je pobjeda Armije Republike BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović

U povodu 28. godišnjice formiranja, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović čestitala je svim Bosancima i Hercegovcima 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dan formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, jedan je od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH, navela je Mahmutbegović.

"Taj događaj bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine, poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država, napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne BiH, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije, koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njenim brisanjem s karte svijeta", istaknula je.

Kako je kazala, samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem su sastavu zajedno bili i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i ostali građani, Bosna i Hercegovina je opstala te je i danas garant naše slobode i prosperiteta.

"Opstanak Bosne i Hercegovine najveća je pobjeda Armije Republike BiH", naglasila je Mahmutbegović.

Dok u Evropi i svijetu buja populizam, a jača krajnja desnica, Mahmutbegović smatra da je važno prisjetiti se da je Armija Republike BiH bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i da je, kao takva, učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine.

"Ponosna sam na činjenicu da sam bila pripadnica takve Armije i da sam u njenom sastavu provela 1.327 dana. Hrabrost i odlučnost pripadnika Armije Republike BiH u otporu snažna je lekcija svima nama danas kada se suočavamo s izazovima pandemije Covida-19, kada, uprkos svim teškoćama, moramo istrajati, do konačne pobjede", kazala je Mahmutbegović.

U povodu 15. aprila, uputila je čestitku svim bivšim pripadnicima i pripadnicama te starješinama Armije Republike BiH.

"Onima koji su dali najvrednije za mir i slobodu, svoj živote, neka je vječni rahmet, slava i hvala", poručila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije