Mahmutbegović o imovnom stanju: Žele stvoriti utisak o basnoslovnom bogatstvu, ali...

Fena
Mahmutbegović o imovnom stanju: Žele stvoriti utisak o basnoslovnom bogatstvu, ali...
FOTO: Fena / Bugojno

Ohrabruje činjenica da su Dom zdravlja i Opća bolnica u Bugojnu na pravi način reagirali na pojavu koronavirusa, te nizom poduzetnih mjera uspjeli spriječiti širenje zaraze i veći broj oboljelih, kazali su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i ministar u Vladi SBK-a Amir Šečibović prilikom današnje posjete ovim zdravstvenim ustanovama.

Izrazili su zadovoljstvo povoljnom epidemiološkom situacijom u ovoj općini i pozitivnim efektima mjera, koje su se provodile u proteklom periodu radi preveniranja mogućih posljedica pandemije svjetskih razmjera.

Direktorice ovih ustanova Irhada Strukar i Subha Agić-Habib zahvalile su potpredsjednici Mahmutbegović i ministru Šečiboviću na značajnoj finansijskoj podršci koju su pružili Domu zdravlja i Općoj bolnici tokom pojave COVID-19, pomažući tako da se napravi adekvatan odgovor na novonastalu situaciju.

Potpredsjednica Mahmutbegović je kazala kako su veliku ulogu u prevladavanju pandemije imali i sami građani Bugojna, koji su se savjesno i odgovorno ponašali spram donesenih uputa kriznih štabova.

"Ta njihova odgovornost je dobrim dijelom doprinijela smanjenom pritisku na zdravstvene ustanove, kao i činjenici da broj oboljelih na području bugojanske općine nije veliki, a to je jako važno", istaknula je.

Ovom prilikom, odgovorila je i na postavljeno pitanje o inicijativi koju je pokrenula vezano za smanjenje paušala i drugih naknada federalnim nivoima vlasti, kazavši kako je ta inicijativa dobila potvrdu  administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te da očekuje da bude usvojena i u Domu naroda.

"Umanjeni su paušali na visinu od 1 KM, kao i odvojeni život, troškovi smještaja i putovanja. To su mjere koje su predviđene u vrijeme trajanja ove vanredne situacije i one su na snazi od 13. aprila kada su i donesene, s tim da izdvajam paušal. Jer, da bi odluka Predstavničkog doma bila operativna, mora biti donesena i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Očekujemo da i oni donesu takvu odluku, kako bi mogla stupiti na snagu. Jednostavno, time bi potvrdili postojanje socijalne osjetljivosti prema ljudima koji su ostali bez posla, a koji trpe posljedice ove pandemije kroz izuzetno tešku ekonomsku situaciju", kazala je.

Komentirajući posljednje napise u medijima vezano za njenu i imovinu njene porodice kazala je da „ne odgovaraju stvarnom činjeničnom stanju, već za cilj prevashodno imaju diskreditaciju njene političke pozicije“.

"Kao što sam to mnogo puta javno kazala, podržavam slobodu medija, i odgovorno i profesionalno novinarstvo, prepoznajući u tome temelje svakog zdravog i demokratskog društva. Zaista nisam imala namjeru da govorim na ovu temu. No, poštujući vaš, i interes javnosti, mogu da kažem kako nikada nisam skrivala imovinu s kojom raspolažem, uključujući i imovinu članova moje uže porodice. To se lahko može provjeriti u mojim imovinskim kartonima iz 2010. i ranijih godina. Nemam razloga to činiti ni sada, jer sve što posjedujem zarađeno je zahvaljući višedecenijskom radu u zdravstvu, kao specijaliste i menadžera", istaknula je.

Dodala je kako „zbog poštovanja prema javnosti i onima koji su je birali, kao i ljudima koji poznaju njen rad u zdravstvu, njen i životni put njene porodice, želi naglasiti da su spekulacije u vezi njene navodno velike imovine dio jednog tendencioznog izvještavanja, te da joj je, na jedan senzacionalistički način, pripisana imovina koju apsolutno ne posjeduje ili je u posjedu članova njene prodice“.

"Time se, valjda, htio stvoriti utisak o mom navodnom basnoslovnom bogatstvu i kod ljudi koji me ne poznaju potaknuti sumnje u njegovo porijeklo. Mogu samo reći da imam ono što sam zaradila kroz višedecenijski radni vijek ili otplaćujući visoke kredite poput većine građana naše Bosne i Hercegovine. Članovi moje porodice imaju ono što su sticali kroz njihove karijere, daleko od politike i javnih sredstava. Ovo je očit primjer namjere da se izazovu bespotrebne sšpekulacije i neosnovane priče, što u politici nerijetko ima i sasvim konkretnu pozadinu", zaključila je Mamutbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije