BiH / Salkić: Bratunac je primjer nekažnjenog zločina nad bošnjačkim civilima

10. 05. 2020. u 14:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 82

Bratunac je najeklatantniji primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom ovoga grada i to tako ne bi smjelo ostati u budućnosti – upozorio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Zbog toga je pozvao Tuzilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno istraži i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i na drugim mjestima.

"U suprotnom, historija će ih pamtiti po tome da su ove, ali i druge teške zločine ignorisali i da nisu radili svoj posao", kazao je potpredsjednik Salkić.

bratunac_salkic_0510_003.JPG - undefined

Foto: Ured potpredsjednika RS

On je kazao da su Suha i Zalužje mjesta u kojem su počinjeni brutalni zločini nad Bošnjacima.

Uz prisustvo članova porodica žrtava i udruženja, te predstavnika Islamske zajednice, lokalne i entitetske vlasti, danas je obilježena 28. godišnjica zločina u tim bratunačkim naseljima.

"Položeno je cvijeće na spomen-obilježju u Suhoj, a potom su posjetili najtužniju masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u ovom mjestu, a iz koje su ekshumirana žene i djeca", saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Također, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen–obilježju u Zalužju.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica koje su stigle iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u sabirni logor na stadion fudbalskog kluba "Bratstvo i jedinstvo" u Bratuncu, a potom i u logor u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena. Tokom agresije ubijeno je 140 Bošnjaka ovog naselja, navedeno je u saopćenju iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

bratunac_salkic_0510_008.JPG - undefined

Foto: Ured potpredsjednika RS

Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

U naselju Zalužje je tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu, 22 tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine. Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

"Ovdje je posebno iskazana brutalnost zločinaca prema djeci i ženama, o čemu svjedoči i masovna grobnica koja je otkrivena u ovom mjestu. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, koje su obišle cijeli svijet, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu", upozorio je Salkić.

Za ove brutalne zločine još niko nije odgovarao.

"I to neka ide na čast onima koji ne rade svoj posao u ovoj zemlji, a to su oni koji sjede u tužilaštvima i pokušavaju napraviti ravnotežu u procesuiranju ratnih zločina. Jedina normalna ravnoteža je procesuiranje ratnih zločinaca i njihovo kažnjavanje. Zločin u Suhoj i Zalužju, ne samo da ne smije nikad biti zaboravljen, ovaj stravični zločin ne smije ostati nekažnjen kako je to sada slučaj. Samo dosljedno, potpuno i adekvatno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima u Bratuncu, ali i drugim djelovima Bosne i Hercegovine, mogu biti pretpostavka i garancija da se zločin neće ponoviti u budućnosti u ovom ili brutalnijem obliku", rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA