Mahmutbegović i Dunović nisu dali saglasnost Čavari na imenovanje Baruna za sudiju Ustavnog suda

3
Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović i Dunović nisu dali saglasnost Čavari na imenovanje Baruna za sudiju Ustavnog suda
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović i Milan Dunović

Predsjednik Federacije Marinko Čavara donio odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH Borisa Baruna iz reda hrvatskog naroda.

No, na tu odluku saglasnost nisu dali potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović te u zajedničkoj odluci pojasnili kako nije ispoštovana procedura kod predlaganja kandidata.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

Potvrđeno imenovanje Vijeće ministara BiH: Ovo je devet novih ministara i 10 njihovih zamjenika

Potvrđeno imenovanje Vijeće ministara BiH: Ovo je devet novih ministara i 10 njihovih zamjenika

"U vezi sa vašom odlukom želimo vas informirati da nismo u mogućnosti dati pismenu saglasnost na imenovanje sudije Ustavnog suda Federacije. Nije ispoštovana procedura predlaganja kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH koja je propisan Ustavom FBiH kao i Zakonom o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

VSTV je dužan dostaviti prijedlog kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH nadležnim organima zaduženim za imenovanje što uključuje i potpredsjednike FBiH a što je bila i dosadašnja procedura u postupku imenovaja sudija Ustavnog suda FBiH.

Od VSTV-a nismo dobili listu prijedloga kandidata, niti mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima, već samo odluku predsjednika Federacije BiH kojom imenuje sudiju Ustavnog suda Federacije BiH. Time se nisu stekli uvjeti za davanje saglasnosti na odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH.

U svojom odlukom predsjednik FBiH je prejudicirao etničko opredjeljenje sudije iako je već zadovoljena Ustavom propisana minimalna etnička kvota svih konstitutivnih naroda i Ostalih.

Obzirom na navedeno a posebno činjenicu da potpredsjednici FBiH nisu dobili listu prijedloga kandidata od VSTV-a, niti mišljenje Ustavnog suda FBiH o kandidatima za sudiju Ustavnog suda FBiH, očito je da rok od 30 dana za predlaganje sudija Ustavnog suda FBiH, propisan odlukom visokog predstavnika nije počeo teći. Stoga tražimo da se proces imenovanja sudije Ustavnog suda FBiH vrati u Ustavom i zakonom propisanu proceduru", navedeno je u zajedničkom saopćenju Mahmutbegović i Dunovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije