Dodik organizirao prijem u Banjoj Luci: Došli sin Ratka Mladića, Ana Brnabić, Porfirije, Čavara...

11
Radiosarajevo.ba
Dodik organizirao prijem u Banjoj Luci: Došli sin Ratka Mladića, Ana Brnabić, Porfirije, Čavara...
Foto: Srpskainfo / Dodik i Porfirije

Povodom stupanja na dužnost, Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, organizovao je prijem u Vladi RS-a.

Prijemu su prisustvovali brojni gradonačelnici i načelnici gradova i opština u entitetu, a tu su bili prisutni i Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i Dragan Kalinić, bivši predsjednik entiteta RS.

Među zvanicama je i Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Duraković i Pranjić nakon sastanka s Dodikom: "Sarađivat ćemo s institucijama i predsjednikom RS"

Duraković i Pranjić nakon sastanka s Dodikom: "Sarađivat ćemo s institucijama i predsjednikom RS"

Na prijem je stigao i partijarh Porfirije, te Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, ruski ambasador u Bih Igor Kalabuhov.

Ana Brnabić je kazala je da joj je uvijek zadovoljstvo da bude u RS-u, te zbog nastavka saradnje na svim poljima: "Ovo je prilika da izgradimo dalje odnose, nastavimo naše projekte. Nastavićemo sa iskrenom politikom čiji je krajnji cilj mir, prosperitet na Balkanu, saradnja naravno sa BiH i prije svega očuvanju interesa srpskog naroda koji je ovdje stub poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma."

"U predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću imaćete uvijek iskrenog prijatelja. Dok ima Srbija ima i RS. A, trudićemo se da Srbija ima i dalje. Mile, Željka, Radovane, srećno", zaključila je Brnabićeva, pišu Nezavisne.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je poručio sljedeće: "U ovim turbulentnim vremenima je izazovno biti na ovoj odgovornoj funkciji. Mir je najveća vrijednost, skupocjena, bez koje ništa ne može funkcionisati. Ali danas, suočeni smo sa apokaliptičnim situacijama kada je u pitanju mir, zato je važno da se za to borimo".

Dodao je da je pogrešno ako neko misli da ovaj mali prostor ne može učestvovati u rješavanju globalnih pitanja.

Dodik se zahvalio svim gostima, uključujući i Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, inače HDZ-ovca: "Hvala svima koji su tu, ali i onima koji nisu tu. Oni znaju sigurno zašto. Hvala svima, treći put sam pred vama."

Istakao je da je njegov trostruki izbor sigurno veliko očekivanje naroda i da će raditi na očuvanju RS-a.

"RS u okviru Dejtona ima svoj okvir i Srbi su dobili svoja prava. Ali, isto tako, smatram da su nam neopravdano oduzete 83 funkcije i političkim sredstvima ćemo se truditi da ih vratimo", istakao je Dodik, pa nastavio:

Milorad Dodik ponovo najavio novi referendum pa komentirao Komšića: "Lagao je masovno"

Milorad Dodik ponovo najavio novi referendum pa komentirao Komšića: "Lagao je masovno"

"Radićemo sa regionom, i naravno sa EU, jer to je put od koga se sigurno nismo odrekli. Jer to su naša pitanja, mi smo suvereno zaduženi na to. Pozivam međunarodnu zajednicu da prepakuje svoje zahtjeve, kako bi se lakše dogovorili. Želimo EU, ali isto tako protiv smo NATO-a. To ćemo i dalje zastupati", kazao je Dodik i dodao "vodićemo prije svega računa o sebi, ne vrijeđajući nikoga".

Kazao je da ima relaksirajući i obećavajući odnos s potpredsjednicima.

"RS ne želi ništa što nije njeno. Mi nismo zadovoljni pravosuđem, i nekim drugim pitanjima i trudićemo se da to prevaziđemo na zajedničkom nivou. Zato, moramo da napredujemo na svim nivoima sa svim narodima. Ja ne želim da zaustavim nijedan projekat u FBiH niti želim loše Hrvatima i Bošnjacima. Ali podsećam, da su nama zaustavljeni projekti vrijedni 3 milijarde KM", rekao je Dodik.

Dodao je da ne želi da se opredjeljuje za sukob u Ukrajini, te da "smo suviše mali za to": "Pozivam na mir, saradnju. Samo nemojte dirati RS, to neću dozvoliti. BiH za mene nije sporna po Dejtonu, dajte mi tu Bosnu. Ali ovu koja se nameće od strane raznih visokih predstavnika mi ne želimo", istakao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije