Mahmutbegović Čavari: Ovo je sramno, prestanite iznositi neistine i dizati tenzije

Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović Čavari: Ovo je sramno, prestanite iznositi neistine i dizati tenzije
FOTO: Arhiv / Mahmutbegović i Čavara

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara uputio je otvoreno pismo zvaničnicima Evropske unije (EU) u kojem, uz ostalo, traži njihovu podršku kako bi se, kako je naveo, „osigurala ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH“.

Sadržaj pisma izazvao je brojne reakcije. Očekivano, s obzirom na krajnje oštre optužbe koje je iznio prvi saradnik Dragana Čovića, inače nesuđeni državni ministar.

Nakon reakcija hrvatske europarlamentarke Željane Zovko povodom komemoracije za Bleiburg, te pisma Josipa Brkića, zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Evropskoj narodnoj stranci (EPP), očito je da je na sceni HDZ-ova s ciljem širenja optužbi protiv Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Povodom Čavarinog pisma u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović (SDA). Mahmutbegović je osudila Čavarinu izjavu.

„Pismo predsjednika FBiH Marinka Čavare je po svojoj sadržini, ali i očitim motivima, više nego sramno. To je drski pokušaj da se zloupotrijebi jedna javna funkcija, odnosno da se u dnevnopolitičke svrhe dižu tenzije u našoj zemlji. Ovakav Čavarin potez pokazuje zašto je nekome trebalo da nedavnu komemoraciju za Bleiburg prenese u Sarajevo, a potom jednu svetu misu zloupotrebljava plasirajući neistine o glavnom gradu BiH u evropsku javnost“, kazala je Mahmutbegović.

Ona dodaje da su posebno opasna nastojanja Čavare da Bošnjacima i probosanskoj politici uopće podvali navodna nastojanja da se realizira Islamska deklaracija, djelo prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića iz davne 1970. godine.

„Indikativno je da Čavara na taj način pravi manipulacije sa sadržajem ovog teksta, stavljajući ga u kontekst nedavne Programske dekralacije Stranke demokratske akcije i njezinog navodnog plana. Niti „Islamska deklaracija“ bila bilo kakav plan, niti ima bilo kakve veze sa BiH. S druge strane, Čavara bi morao znati da su pod optužbama da žele „islamsku državu“ u BiH, Ratko Mladić i velikosrpska politika počinili genocid i ubili na desetine hiljada nevinih ljudi“, kaže Mahmutbegović, te dodaje:

„Umjesto što piše zlonamjerna pisma EU, preporučujemo Čavari da pročita drugostepenu presudu u slučaju „Prliću i ostalim“ koju je donio jedan međunarodni sud, u srcu Evrope. Neka se izjasni o ideologiji „udruženog zločinačkog poduhvata“ koja je iza sebe ostavila Ahmiće, Stupni Dol, Dretelj, Heliodrom, Gabelu, Prozor, razaranje Gornjeg Vakufa. Neka kaže javnosti da li se odrekao takve opasne politike“.

Na koncu, dodaje Mahmutbegović, umjesto što piše neistine, neka Čavara EU objasni zašto mjesecima u svojoj ladici drži imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH o kojima su se potpredsjendik FBiH Milan Dunović i ona već izjasnili.

„Taj potez je, po svemu sudeći, dio plana HDZ BiH da se blokiraju institucije FBiH, odnosno izbor nove vlasti u većem bh. entitetu. Čavara bi kao predsjednik FBiH morao da snosi odgovornost za takve postupke. Neka gospodin Čavara pokaže svoju odgovornost za sve građane Federacije BiH, što je njegova ustavna i zakonska obaveza, umjesto što manipulacijama huška svoj narod za novu politiku zla. On, očito, vjeruje da se planovi jedne ratne politike mogu ostvariti u miru. Vrijeme je da svi u ovoj zemlji pokažemo više odgovornosti prema ovoj zemlji i svim narodima i građanima“, zaključila je Mahmutbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije