Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

7
Radiosarajevo.ba
Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mahir Mešalić

U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je, 15. marta 2024. godine, uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope

Povod za traženje takvog mišljenja ogleda se u činjenici da odredbe Ustava Bosne i Hercegovine kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini.

U vezi s tim Mahir Mešalić u ime Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnio je inicijativu da se odlučivanje o imenovanju nedostajućeg sudije/sutkinje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodi do donošenja Mišljenja Venecijanske komisije na plenarnom zasjedanju, koje će se održati u 21-22. juna 2024. godine.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Podsjetimo, Komšić je uputio zahtjev za mišljenjem Venecijaskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom.

Ovo ima poseban značaj, jer neuvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i neprihvaćanje evropskih standarda, može ugroziti evropski put Bosne i Hercegovine.

[facebook]https://twitter.com/DF_BiH/status/1783104316858892493?t=d04LEMbMmHs4Gd1VduqBhw&s=19[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije