Magazinović za Radiosarajevo.ba: Treba kažnjavati pogrešno isticanje zastave BiH

Erdin Halimić
Magazinović za Radiosarajevo.ba: Treba kažnjavati pogrešno isticanje zastave BiH
0 / Magazinović: Bošnjaci i Srbi čine 215.000 stanovnika Hrvatske

„Budući da sam od naroda dobio povjerenje da zastupam njihove interese u i ovom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tako će i moja inicijativa za izmjenu Zakona o zastavi BiH biti nastavljena u parlamentarnoj proceduri“, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Saša Magazinović (SDP BiH).

Dodao je da očekuje da će se o ovoj temi ponovo razgovarati te da će Parlament BiH o njemu i izjasniti.

„Intencija ove inicijative jeste da se uredi pitanje isticanja državne zastave i ne zadire u druga pitanja koja su uređena ovim Zakonom. Ovaj Zakon ima propisane sankcije, ali da li su one adekvatne i da li se obuhvat prekršaja može proširi o tome se može razgovarati. Tvrdim da kad bi se naplaćivale kazne za pogrešno isticanje državne zastave prikupilo bi se više novca nego od akciza na gorivo. Jer barem između 60 i 70 posto zastava u državi je istaknuto na pogrešan način i mi to gledamo svaki dan. Na našim institucijama gledamo višestruko pogrešne zastave kako zbog orijentacije isticanja zastave tako zbog mjera koje su također propisane Zakonom“, pojasnio je Magazinović.

Saša Magaziniović - undefined

FOTO: Arhiv: Saša Magaziniović

Istakao je da krucijalno bitno da postoji odredba kojom se zabranjuje da se pored državne zastave ističe neka druga.

„Razumijem da možda ovo nije najvažnije pitanje u BiH, ali za mene lično kao nekog ko sebe smatra čovjekom koji je bosanskohercegovački patriota, odnos prema zastavi je odnos prema državi i zbog toga ovo smatram važnim pitanjem. Svakako ovo pitanje se aktueliziralo i zbog postupaka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Prije svega mislim da zahtjevi gospodina Dodika nisu u skladu sa Zakonom i tako to pitanje treba posmatrati i ne svodi ovo pitanje na individualna mišljenja. Zakon je u tom smislu decidan i zakon mora biti isti za sve“, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, ne treba od ovog praviti poseban slučaj, već treba pojednostaviti na način da se i ovaj prekršaj gleda kao i bilo koji drugi i da se za njega očekuje kazna.

Vi kad napravite saobraćajni prekršaj niko vas neće pitati da li poštujete zakon pa će vam na osnovu odgovora izreći kaznu, tako i ovdje treba da bude. Dok se nosioci političkih funkcija u BiH vrlo često se ponašaju kao što se ponaša i gospodin Dodik da polemizira s nečim što je zakon. Ipak pošto sad u Predsjedništvu BiH imamo situaciju da je 2:1 za Bosnu i Hercegovinu, očekujem da će ta dva člana Predsjedništva naći način da riješe ovu situaciju kako bi to bilo usklađeno sa Zakonom. Oni će svojim autoritetom i moći koju imaju kao dva člana Predjedništva BiH naći način“, zaključio je Magazinović.

 

Trebalo je usvojiti novu zastavu i grb Federacije BiH

"Što se tiče zastave entiteta, po meni je u FBiH po ovom pitanju napravljena velika greška kad je FBiH trebala usvojiti novi grb i zastavu. Tad je Parlament FBiH odlučio da usvoji državnu zastavu i grb. Tad je napravljena velika šteta u smislu da bilo koji od entiteta za sebe prisvojio nešto što pripada isključivo državi. Tad je trebalo izabrati novi grb i zastavu FBiH, a ne poistovjetiti FBiH i državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga gospodin Dodik danas vrlo često na neukusan način tretira državnu zastavu kao zastavu Federacije BiH. Slična se greška čini kad se bosanski jezik pokušava predstaviti kao jezik jednog naroda u BiH, konkretno bošnjačkog, čime se meni na neki način uzima pravo da to bude moj jezik, a ja niti jedan drugi osim bosanskog ne shvatam i ne doživljavam kao svoj", smatra Magazinović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije