Lokalni izbori 2024 | Hasanović: "Nemojte me birati jer sam manje zlo, glasajte za boljitak..."

2
Radioasarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Hasanović: "Nemojte me birati jer sam manje zlo, glasajte za boljitak..."
Radioasarajevo.ba / Migdad Hasanović

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Vogošća za poziciju načelnika će se takmičiti dva kandidata, Migdad Hasanović ispred Stranke Demokratske Akcije, aktuelni načelnik i kandidat za ponovni mandat, Fuad Abaspahić ispred stranaka Trojke (NIP, SDP, NS).

Na utakmici u Banjoj Luci povrijeđen navijač: Hitna pomoć na tribinama

Na utakmici u Banjoj Luci povrijeđen navijač: Hitna pomoć na tribinama

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio aktuelni kandidat i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Hasanović: U protekle dvije godine nalazim se na poziciji načelnika Općine Vogošća i dobro sam upoznat sa problemima naše lokalne zajednice i znam šta je moguće riješiti, a šta će zahtijevati i dodatno vrijeme i dodatna sredstva. Svakako je saobraćaj jedan od tih ključnih problema. Kako saobraćaj u mirovanju, tako i rješavanje povezanosti Vogošće sa Sarajevom. Svakim danom je frekvencija vozila koja prolaze kroz Vogošću sve veća.

Migdad Hasanović

Pravo rješenje jeste Prva transverzala i tu moram napomenuti da je to pitanje i aktuelizirano zahvaljujući upornim nastojanjima Općine Vogošća da se to pitanje stavi na dnevni red viših nivoa vlasti i počne rješavati. Općina Vogošća je i ishodila izmjene prvobitnog projekta kojim je Vogošća presijecana napola. Izmijenjenim projektom sada imamo dovoljno prodora iz Vogošće na trasu tranverzale.

Tu je i pitanje vodosnabdijevanja nekih područja koja još uvijek nemaju pitku vodu. Naravno, Vogošća nije otok pa da je izolovana od okruženja. Svi ti projekti su interes i šire društvene zajednice. Prva transverzala jeste naš interes, ali je jednako toliki interes, a možda i veći, grada Sarajeva. Mi nemamo lokalna, općinska komunalna preduzeća nego smo dio sistema kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.

Ta preduzeća se finansiraju iz sredstava koja se prikupljaju i od naših građana i nekorektno bi bilo govoriti kako su oni učinili nešto za Vogošću. Učinili su ono što je njihova obaveza zbog koje su i osnovani. Baš postojanjem tih komunalnih preduzeća se konstantno opravdava činjenica da općine u Kantonu Sarajevo imaju nesrazmjerno mali udio u raspodjeli sredstava prikupljenih od poreza na dohodak. Taj procenat je tridesetak puta veći u drugim kantonima.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Hasanović: Dosta nam je podjela po bilo kojem osnovu, pa čak i takvog izdvajanja i isticanja pojedinih grupacija. Pogotovo što, kada pominjete mlade i penzionere njihove potrebe nije moguće zadovoljiti na nivou jedne lokalne zajednice. Ključno pitanje penzija se rješava na mnogo većim nivoima. Mladi odlaze iz zemlje ne zato što Vogošća ima lošu politiku. To su vrlo kompleksna pitanja koja se moraju strateški rješavati od vrha države pa onda tek na nižim nivoima.

Migdad Hasanović

Ono što mi možemo uraditi i što radimo jeste da omogućimo ugodniji život za njih u okviru svojih i mogućnosti i nadležnosti. Kao što smo otvorili Centar za zdravo starenje ili kao što pomažemo socijalnim davanjima. Kada su u pitanju mladi već su obezbijeđena sredstva za izgradnju Omladinskog centra nadziđivanjem Upravne zgrade JU KSC Vogošća "Jasmin Isanović - Žuti".

Povećana su izdvajanja za stipendije i povećani iznosi pojedinačnih stipendija. Takođe, radit ću na unapređenju infrastrukturnih preduslova da se mladi mogu baviti sportom.

Radiosarajevo.ba: Ako ostanete u mandatu, koja će biti vaša strategija u rješavanju sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Hasanović: O saobraćaju sam već govorio i tu radimo u kontinuitetu. Kod nas nema bijele kuge nego bilježimo stalni prirast stanovništva. Ali to stvara izazove infrastrukturne prirode. Niču nova naselja za koja treba obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu, a to ne ide preko noći. Svi očekuju odmah i obezbijeđen parking i igralište za djecu i sve ostale pogodnosti koje je nemoguće sa postojećim kapacitetima odmah izgraditi.

Svjestan sam da to stvara frustraciju kod ljudi. Svaki projekat koji uradimo automatski povlači pitanje "a zašto nije i kod mene urađeno". Moja strategija će biti kao i do sada da realno procijenimo potrebe i mogućnosti i da uspostavimo prioritete.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Niko neće biti zaboravljen i izostavljen, ali strategija mora biti korak po korak, da se radi jedno za drugim, a ne da na ho-ruk pokušamo sve odjednom uraditi pa da ne uradimo ništa.

Radiosarajevo.ba: Koja je vaša glavna poruka glasačima?

Hasanović: Ključna poruka koju bih volio poslati jeste da me ne biraju zato što sam manje zlo u odnosu na protukandidata. Ne glasajte nikad za zlo pa makar bilo i manje. Glasajte za dobro. Glasajte za onoga za koga vjerujete da će donijeti boljitak. I ne vjerujte ispraznim obećanjima i ne nasjedajte na njih. Niko nema čarobni štapić u džepu pa da mahne njime i vi se sutra probudite u idealnoj Vogošći. Ne obećavam vam idealnu Vogošću nego Vogošću koja će sutra biti bolja nego što je bila danas

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije