Logoraši Stoca posjetit će po prvi put bivši logor Grabovine kod Čapljine

1
Radiosarajevo.ba
Logoraši Stoca posjetit će po prvi put bivši logor Grabovine kod Čapljine
Foto: AA / Amer Đulić

Logoraši Stoca na čelu sa Amerom Đulićem, predsjednikom lokalnog udruženja logoraša, u subotu, 15. aprila u 12 sati posjetit će objekt u kasarni Oružanih snaga BiH „Božan Šimović“ na lokalitetu Grabovine kod Čapljine u kojem je 1993. godine bio smješten logor za bošnjačko stanovništvo ovog dijela Hercegovine.

Kako je potvrđeno iz ovog udruženja, riječ je o prvom logoru za Bošnjake Stoca i Čapljine.

„Ovo je prava posjeta, ovom stratištu, polaganje cvijeća i sjećanja na taj prvi zatvor 1992. godine, a kasnije i 1993. godine i koncentracioni logor presuđenog UZP-a“, naveli su iz Udruženja logoraša Stolac.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Podsjećaju u da je ovom objektu oktobra 1993. izvršeno ubistvo logoraša Mustafe Beše. Ubistvo je, kako navode, počinio hicem iz pištolja bojovnik HVO-a Zvonko Trlin iz Konjica.

„Za počinjeno ubistvo, zločinac je presuđen na godinu godinu i šest mjeseci zatvora. Da, toliko vrijedi ljudski život“, kazali su iz Upravnog odbora Udruženja logoraša Stolac.

Zato će u godini u kojoj se obilježava 30. godišnjica logora tzv. Herceg-Bosne dostojanstveno prisjetiti nevinih žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije