Logoraši Stolac: Umjesto nacionalizma i podjela, hajmo zajedno riješiti status logoraša

0
F. V.
Logoraši Stolac: Umjesto nacionalizma i podjela, hajmo zajedno riješiti status logoraša
Foto: Facebook / Udruženje logoraša Stolac

Povodom saopštenja za javnost Hrvatske udruga logoraša Domovinskog rata u BiH' u kojem tvrde da je 'Udruženje logoraša Mostar', u pismu upućenom ambasadoru Izraela za Bosnu i Hercegovinu, iznijelo ''niz neistina'', reagirali su iz Udruženja logoraša Stolac.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Umjesto nastavka bilo kakve polemike i subjektivnih doživljaja kako prošlosti, a posebno aktuelnih političkih tema koje opterećuju javnost i građane u našoj državi, mi ćemo se baviti faktografijom, ali i prijedlogom da zajedno pokušamo popraviti status logoraša, jedne od najugroženijih kategorija stanovništva.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Pismo ambasadoru Izraela od logoraša iz Mostara: Ne dajte se izmanipulirati slakorječivošću Čovića

Pismo ambasadoru Izraela od logoraša iz Mostara: Ne dajte se izmanipulirati slakorječivošću Čovića

Prvo, pravomoćnom presudom od 29. 11. 2017. godine vodeći ljudi tzv. Herceg-Bosne, njih šestorica je u Haagu osuđena za najgnjusnije moguće zločine. Proglašeni su odgovornima za, među ostalim, ubistva, mučenja, silovanja i teroriziranja civila, etničko čišćenje, pljačku i palež… Jadranko Prlić zbog toga je pravomoćno dobio 25, Bruno Stojić, Praljak i Milivoj Petković po 20, Valentin Ćorić 16, a Berislav Pušić 10 godina zatvora.

Potvrđeno je, dakle, kumulativnih 111 godina zatvora iz prvostepene presude. Ovu presudu je donio međunarodni sud kojeg priznaju demokratske zemlje, uključujući Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, to nije stav nekog udruženja, nego je to pravosnažna sudska presuda. Poštujete je.

Nadalje, u ovoj presudi je utvrđeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat, da su zločini počinjeni pod patronatom Franje Tuđmana, u svrhu ispunjenja njegove megalomanske ideje stvaranja svojevrsne “velike Hrvatske”, odnosno ustanovljenja moderne hrvatske republike u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine. Činjenično je dokumentirano da je na teritoriju Bosne i Hercegovine između 1992. i 1994. godine vođen međunarodni sukob, odnosno da je Hrvatska tokom rata u BiH u predmetnom periodu bila – agresor.

Iako je na sudu dokazano da je bilo i zločinačkog pothvata i agresije na BiH, to doista ne znači da presuda “šestorki” ujedno znači i osudu čitave Hrvatske ili hrvatskog naroda. Ali mi kao logoraši ne možemo prihvatiti da se na naslijeđu tog UZP-a pokušava praviti izborno zakonodavstvo i budućnost koja je osuđena na ponovne sukobe.

Mi ne sporimo da su i predstavnici hrvatskog naroda bili u logorima, ali pozivamo da se činjenično govori o tome, na osnovu presuda i faktografije koja je neupitna. Stoga, pozivamo vas da zajedno pozovemo vlasti i parlamentarce da što prije donesu Zakon o žrtvama torture koji će tretirati sve logoraše, bez obzira na njihovu nacionalnost, a kako bi se što prije uklonila ogromna diskriminacija kojoj je izložena ova populacija. Manite se nacionalističkih priča političara, držite se činjenica i pomozite sebi i drugima da naša djeca ne bi proživljavala naše bolne sudbine", navodi se u saopćenju Udruženja logoraša Stolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije