Ljekarska komora KS završila prijedlog reorganizacije zdravstva: Sad je do onih koji provode zakone

0
Radiosarajevo.ba
Ljekarska komora KS završila prijedlog reorganizacije zdravstva: Sad je do onih koji provode zakone
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Vrazova

Ljekarska komora Kantona Sarajevo očekuje da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo prepozna njihov trud i zalaganje i pokrene reorganizaciju koja će, kako navode u saopćenju za javnost, vrlo brzo dovesti do promjena u organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

"Ljekarska komora Kantona Sarajevo obavještava javnost da je upravo završila Prijedlog reorganizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo. Nakon što smo prije nekoliko mjeseci objavili javni poziv kojim smo pozvali sve stručnjake iz oblasti organiziranja zdravstva i nakon što je Upravni odbor Komore raspravljao o pristiglim prijavama, odlučili smo taj zahtjevan i odgovoran posao povjeriti dvjema uglednim članicama Komore s višegodišnjim iskustvom iz oblasti socijalne medicine i organiziranja zdravstva. Nakon više mjeseci napornog rada, pred nama je Prijedlog organizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo", navodi se.  

Kako naglašavaju, to je prvi zaokružen prijedlog organiziranja zdravstvene zaštite na nekom području, od kraja rata u BiH do danas.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

"Ovaj put u Kantonu Sarajevo, mada nam je cilj da taj prijedlog reorganizacije zdravstvene zaštite proširimo na cijelu Federaciju BiH. Ono čemu svjedočimo prethodnih godina, kao pacijenti i kao ljekari, je da ovaj i ovakav zdravstveni sistem vodi nikuda i ne odgovara nikome. Kao profesionalci i prije svega kao humanisti, želimo da ovaj sistem i ovaj svijet mijenjamo nabolje. Smatramo da je ovaj prijedlog dobar početak da se neodrživi zdravstveni sistem mijenja na bolje, za sve u Kantonu Sarajevo, ali prije svega na bolje za pacijente. Ovaj put u Kantonu Sarajevo, uskoro vjerujemo i u Federaciji BiH", ističe se. 

Iz Ljekarske komore KS naglašavaju 'u ovome ne smijemo biti sami'.

"Očekujemo da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo prepozna trud i zalaganje Ljekarske komore i pokrene reorganizaciju, koja će vrlo brzo dovesti do promjena u organizaciji zdravstvenog sistema u  Kantonu Sarajevo. Sistema u kome više neće postojati floskula 'Put pacijenta' ili gdje se ne zna kojoj zdravstvenoj ustanovi pacijent pripada ili kome je upućen. U kome privatni i javni sektor neće biti konkurencija, već podrška i nadogradnja. U kome se neće voditi rat saopštenjima pojedinih ustanova, unutar istog sistema. Da bi smo ovo doveli do kraja, moramo početi. Da bi počeli moramo vjerovati. Mi vjerujemo, uradili smo prvi korak i spremni smo da nastavimo. Sad je do onih koji kreiraju, donose i provode zakone u Kantonu Sarajevo", saopćeno je iz Ljekarske komore KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije