Lijepe vijesti za bh. dijasporu: Postignut historijski sporazum o vozačkim dozvolama

3
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti za bh. dijasporu: Postignut historijski sporazum o vozačkim dozvolama
Foto: Jabuka.tv / Vozačka dozvola/Ilustracija

Nakon 12 godina intenzivnih pregovora, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas konačno postiglo dogovor o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. Ovaj prijedlog sporazuma, predložen od strane ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edina Forte, označava važan korak ka olakšavanju života bh. građana u Italiji i obrnuto.

Prema riječima ministra Forte, ovaj Sporazum omogućava bh. državljanima koji žive u Italiji zamjenu važećih vozačkih dozvola bez potrebe za ponovnim polaganjem teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita. Ovo je posebno značajno za one čiji je svakodnevni posao povezan s upravljanjem motornim vozilima.

Sporazum uspostavlja mehanizam uzajamnog priznavanja vozačkih dozvola u korist njihovih vlasnika koji steknu stalni boravak u drugoj zemlji.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Važno je napomenuti da vozačka dozvola izdana od strane jedne ugovorne strane prestaje važiti godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

"Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće bh. vozačke dozvole za iste italijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto. Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom", rekao je ministar Forto.

Ništa od vojnog roka u BiH: Nema potrebnih uvjeta za elaboriranje ove teme

Ništa od vojnog roka u BiH: Nema potrebnih uvjeta za elaboriranje ove teme

Sljedeći koraci uključuju dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH, određivanje potpisnika te finalno potpisivanje, koje će ovisiti o spremnosti italijanske strane.

Sporazum će stupiti na snagu nakon ratifikacije u oba parlamenta, čime će se dodatno olakšati mobilnost građana između Bosne i Hercegovine i Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije