Lijepe vijesti: Vlada SAD pokreće projekat razvoja 30 općina u BiH, vrijednost viša od 23 miliona KM

4
FENA
Lijepe vijesti: Vlada SAD pokreće projekat razvoja 30 općina u BiH, vrijednost viša od 23 miliona KM
Foto: Shutterstock / Zastave SAD i BiH

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je da će u utorak, 16. maja, biti upriličeno pokretanje novog projekta Vlade SAD -a "Pomoć lokalnoj upravi", koji će podržati razvoj 30 općina iz Bosne i Hercegovine, a s ciljem poboljšanja kvaliteta života i veće odgovornosti prema građanima.

U saopćenju USAID-a se navodi da se radi o pokretanju novog, petogodišnjeg, 12,8 miliona dolara (23,01 miliona KM) vrijednog projekta Vlade SAD-a "Pomoć lokalnoj upravi" (LGAA) za poboljšanje učinkovitosti 30 odabranih jedinica lokalne uprave u BiH, kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale javne usluge, promovirale održivi lokalni razvoj i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i poslovnim subjektima.

Najavljeno je da će se ambsador SAD-a u BiH Michael Murphy i načelnici prve grupe odabranih partnerskih općina u kojima živi preko pola miliona građana, obratiti prisutnima i potpisati Zajedničke izjave kako bi obilježili početak saradnje.

Iskusni mehaničar poručio vozačima: ‘Ne bacajte novac, ovaj beskoristan dodatak vam ne treba‘

Iskusni mehaničar poručio vozačima: ‘Ne bacajte novac, ovaj beskoristan dodatak vam ne treba‘

"Prema rezultatima nedavne ankete USAID-a više od polovice građana nije zadovoljno kvalitetom osnovnih usluga koje vlasti na lokalnom nivou pružaju u BiH. Kako bi radili na rješavanju tog problema, Vlada SAD-a, putem USAID-ovog programa LGAA, podržat će partnerske jedinice lokalne uprave u procesu stvaranja održivih, ekonomski isplativih gradova i općina i pružaju javne usluge u skladu s potrebama svojih građana", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će USAID općinama pomoći da u lokalne zajednice privuku privatna ulaganja pojednostavljujući procedure, prilagođavajući poticaje tako da podstaknu otvaranje radnih mjesta i da učinkovitije komuniciraju sa svim korisnicima, uključujući socijalno ugrožene grupe društva.

USAID: Pozicionirati BiH kao globalno konkurentnu turističku destinaciju

USAID: Pozicionirati BiH kao globalno konkurentnu turističku destinaciju

Posebnu podršku će imati inkluzivni procesi, kako bi se čuo glas svih građana, posebno marginaliziranih i zanemarenih skupina, kao i privatnog sektora i civilnog društva.

Vlada SAD-a predana je pružanju podrške lokalnim upravama čija je uloga u razvoju BiH ključna. LGAA, novi USAID-ov projekt, doprinijet će stvaranju svjetlije i prosperitetnije budućnosti za BiH - navode iz USAID-a.

USAID pokrenuo petogodišnji projekt podrške medijima u BiH

USAID pokrenuo petogodišnji projekt podrške medijima u BiH

Podsjećaju da je do sada američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije