Lijepe vijesti: Povećanje plata uposlenicima u sektoru kulture Kantona Sarajevo

2
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Povećanje plata uposlenicima u sektoru kulture Kantona Sarajevo
Foto: Vlada KS / Potpisivanje Kolektivnog ugovora

Nakon tri godine, uposlenici u sektoru kulture Kantona Sarajevo danas, 22. februara, dobili su novi Kolektivni ugovor, kojim su povećani koeficijenti za obračun plate za oko 600 uposlenih u 13 ustanova kulture Kantona Sarajevo.

Kolektivni ugovor za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo potpisala je danas vršiteljica dužnosti premijera KS i ministrica Darja Softić Kadenić s predsjednikom Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Admirom Šuvalićem, u prisustvu resornog ministra za kulturu i sport Samira Avdića i članova pregovaračkog tima sindikata.

I ovaj Kolektivni ugovor je potpisan na period od tri godine.

Znate li priču kako je nastala kafa?

Znate li priču kako je nastala kafa?

"U prosjeku, plate će biti povećane za oko 100 KM na mjesečnom nivou, a nevezano za sporazum između Vlade i Koordinacije sindikata kojim je predviđena isplata i dodatka na plaću u iznosu od 100 KM, linearno, svim uposlenicima koji primaju iz Budžeta KS u ovoj godini zbog inflacije", naveo je između ostalog Šuvalić, uz riječi zahvalnosti Vladi KS i Pregovaračkom timu na senzibilitetu koji su pokazali prema uposlenima u institucijama kulture.

Ministar Samir Avdić je naglasio da svi trebaju biti ravnopravni kada je riječ o socijalnom statusu, kao i da će ovaj dokument biti od koristi svim radnicima u sektoru kulture.

"Smatram da je ovaj Kolektivni ugovor plod korisnih i civiliziranih razgovora, u kojima je postojao obostrani senzibilitet da se dogovor postigne i zato želim zahvaliti sindikalnim predstavnicima s kojima smo u dosadašnjih šest sesija pregovora došli do najboljeg mogućeg rješenja, koja su prije svega u interesu djelatnika kulture", rekao je ovom prilikom ministar Samir Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije