Lijepe vijesti: Doznačena sredstva za junske naknade roditeljima - njegovateljima u FBiH

1
Fena
Lijepe vijesti: Doznačena sredstva za junske naknade roditeljima - njegovateljima u FBiH
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava korisnike koji po osnovu Zakona o roditeljima - njegovateljima ostvaruju pravo na naknadu da su doznačena sredstva za mjesec juni u ukupnom iznosu od 2.083.223,20 KM za 48 centara za socijalni rad na području Federacije BiH, koji će dalje shodno ranijoj praksi naknade isplatiti na račune roditelja - njegovatelja kojih je po dosad urađenoj reviziji rješenja ukupno 689, od čega najviše u Kantonu Sarajevo gdje je do sada uvedeno u pravo 146 roditelja.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike, s obzirom da je proces revizije rješenja roditelja - njegovatelja u javnosti izazvao dosta revolta zbog procedura koje traju već izvjesno vrijeme, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u proteklom periodu je posvetio posebnu pažnju analiziranju situacije i pronalaženju najboljih rješenja kako bi se proces revizije završio što je moguće prije.

"Nemam način da kažem da se sve može promijeniti za dan ili mjesec, ali s posebnom pažnjom sam analizirao proces u Ministarstvu i informacije koje nam dolaze s terena. Kao najbolje rješenje u ovom trenutku izabrali smo ubrzanje procesa osnivanjem komisije koja će raditi na reviziji pristiglih rješenja. Izabrali smo pet pravnika i odredili rok od dva mjeseca da završe kompletnu reviziju. To se u ovom trenutku čini kao najrazumniji rok u kojem se sve može završiti", pojasnio je ministar Delić.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

On je naveo i da je u Ministarstvu, po preuzimanju mandata, zatekao dva službenika koji su radili na reviziji ovih rješenja, te da očekuje da će pojačanje od pet službenika, pravnika imenovanih u ovu komisiju značajno ubrzati reviziju i završavanje procesa koji traje već skoro dvije godine.

Iz Ministarstva napominju da su obaviješteni o kašnjenju uplata u Kantonu Sarajevo, te da u saradnji s Centrom za socijalni rad i Vladom KS poduzimaju sve neophodno kako bi se procedure odobravanja prenosa sredstava sa budžeta Kantona na račun Centra za socijalni rad ubrzale.

Cilj je pronaći trajno rješenje, ne riješiti problem samo za mjesec ili dva, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije