Uskoro počinje isplata dječijih dodataka i plata roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro počinje isplata dječijih dodataka i plata roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH
Foto: Centralna banka BiH / Novac (Ilustracija)

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obradilo je zahtjeve za isplatu dječijih dodataka i plaća roditeljima njegovateljima za mjesec maj i naloge uputilo Federalnom ministarstvu finansija koje će ih na račune korisnika uplatiti tokom naredne sedmice.

"U mjesecu maju za isplate dječijih dodataka po osnovu dostavljenih zahtjeva iz općinskih centara za socijalni rad s područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine Ministarstvo je izdvojilo ukupno 10.833.258,12 KM", najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ministarstvo je izvršilo i unos sredstava za isplatu prava roditeljima njegovateljima za mjesec maj 2023. godine u iznosu od 2.015.749,49 KM za 589 korisnika.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

"Najviše upita imamo vezano upravo za reviziju rješenja u vezi sa implementacijom Zakona roditelj – njegovatelj i znam da je Ministarstvo u zaostatku s revizijom. Ipak napravili smo značajne iskorake otkako sam preuzeo mandat u Ministarstvu i poređenja radi 31.decembra 2022. na isplati je bilo 193 korisnika, a zaključno sa 31. maja 2023. na isplati je 589 korisnika.

Ukupan broj dosad urađenih revizija je oko 750. Poduzeli smo sve mjere da ubrzamo ovaj proces što se vidi i u navedenim brojevima riješenih revizija. Imamo manjak ljudi koji rade na reviziji, ali radimo na pronalaženju rješenja da prevaziđemo taj problem i u skorije vrijeme završimo preostale zahtjeve za reviziju", pojasnio je ministar Delić. 

Iz Ministarstva podsjećaju da je pravo po ovom osnovu odobreno za sva pravosnažna rješenja koja su zaključili nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite kroz elektronsku bazu podataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije