Lijepa vijest iz Opće bolnice u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest iz Opće bolnice u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica "Prim.dr Abdulah Nakaš"

U Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo, na odjelu za gastroenerohepatologiju je danas, 30. maja na III spratu Upravne zgrade, biti otvoren adaptirani Kabinet za biološku terapiju.

Pacijenti sa crijevnim bolestima od danas će primati terapiju u adaptiranom Kabinetu za biološku terapiju, u ugodnijim i boljim uslovima. Kabinet je uređen uz pomoć Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa i Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo, a s ciljem da se pacijentima oboljelim od ove teške bolesti osigura što adekvatniji prostor u kojem će primati vrlo zahtijevnu terapiju.

Predsjednica Udruženja boljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa Alma Hadžić je ovom prilikom podsjetila da je u Općoj bolnici u vrijeme pandemije COVID-19 oformljen Kabinet za biološku terapiju, kada su vrata drugih ustanova ostala zatvorena za ove pacijene. Zbog toga se posebno zahvalila prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, direktoru Opće bolnice i prof. dr. Azri Husić-Selimović, specijalisti interne medicine, subspecijalisti gastroenterohepatologu, koja skoro tri godine uspješno vodi ovaj Kabinet, a gdje se pacijenti osjećaju kao kod svoje kuće.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Ona je naglasila da je u našoj zemlji broj oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa u porastu, da bolest nema starosnih granica i da sve češće obolijevaju mladi ljudi. Navela je da je jedan od problema sa kojim se susreću duga lista čekanja na lijekove. U Federaciji BiH trenutno lijek čeka 60 pacijenata, dok je 20 na listi čekanja u RS-u.

Današnjem događaju su prisustvovali i brojni članovi Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa za koje su upriličena stručna predavanja o upalnim bolestima crijeva koja su održali ljekari iz Opće bolnice dr. Amila Husić, mr.sci. med. dr. Nijaz Tucaković i dr. Nenad Vanis, te dipl. psiholog, psihoterapeut Udruženja Tihana Majstorović.

Za dosadašnju uspješnu saradnju Udruženje oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa je dodijelilo zahvalnice koje su iz Opće bolnice dobili prof. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Azra Husić-Selimović i med. sestra Amila Šabeta.

Uz zahvalnost za ova priznanja direktor Gavrankapetanović je zaželio sretan nastavak započetog projekta naglasivši da je osoblje ove ustanove tu da služi svim pacijentima.

Učesnici današnjeg događaja su odali počast tragično preminuloj doktorici Azri Spahić, koja je dvije godine volontirala u ovoj bolnici na odjelu za gastroenterohepatologiju, a koja je svojom pojavom, znanjem, angažmanom, požrtvovanošću i moralom pokazala kako mladi doktori treba da izgledaju. Nama je oplemenila vrijeme koje smo proveli s njom i učinila da je nikada ne zaboravimo, rečeno je, pored ostalog, u sjećanju na dr. Spahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije