Lijepa vijest: Gorska služba spašavanja dobit će novo vozilo

0
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest: Gorska služba spašavanja dobit će novo vozilo
Foto: Vlada KS / Nermin Muzur i Dženadin Veladžić

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potpisao je danas sporazum s predsjednikom Upravnog odbora Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine Dženadinom Veladžićem o finansiranju nabavke kombi vozila za potrebe ispunjenja humane misije ove službe.

Sredstva za ovu nabavku obezbijedile su Općina Ilidža i Vlada Kantona koja je prepoznala značaj i važnost Gorske službe za građane Kantona Sarajevo.

„Mnogi ljudi ne znaju da su članovi ove službe volonteri koji svoje živote rizikuju u urgentnim situacijama kao što su požari, poplave, spašavanja na planinama i drugim krizama, zbog čega je naša obaveza da im olakšamo kada god i gdje god možemo“, naveo je ministar Adnan Delić.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Predsjednik UO GSS-a Veladžić istakao je da Gorska služba ulaže velike napore i sredstva kako bi kontinuirano radili na edukaciji svojih članova za brze i adekvatne odgovore u kriznim situacijama izazvanim prirodnim nepogodama, nesrećama - individualnim i kolektivnim.

„Naša služba trenutno ima 32 člana - volontera koji se kontinuirano educiraju kako bi u svakom trenutku bili spremni za različite akcije spašavanja. Životi onih koje spašavamo su naša odgovornost i ne smije se desiti nikakav propust prilikom akcije i zato veliki dio našeg vremena i sredstava odvajamo na edukacije, vježbe i treninge“, pojasnio je predsjednik Veladžić istakavši da im je od velikog značaja finansiranje koje je Vlada putem Općine Ilidža obezbijedila za nabavku spomenutog vozila, jer im se prethodno nedavno pokvarilo tokom akcije spašavanja.

Naveo je i da Gorska služba spašavanja BiH ove godine obilježava 70 godina od osnivanja, te da će ovaj značajni jubilej biti obilježen nizom aktivnosti koje pripremaju članovi GSS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije