Lijepa priča iz sarajevske hitne pomoći: Srce je počelo ponovo spontano kucati

2
Radiosarajevo.ba
Lijepa priča iz sarajevske hitne pomoći: Srce je počelo ponovo spontano kucati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Hitna pomoć

Hitna pomoć Kantona Sarajevo objavila je jako lijepu priču na Facebook stanici.

Prenosimo je u cijelosti.

"U ponedjeljak, 11.01. dobili smo izvještaj da je prethodni dan, zahvaljujući kordiniranoj aktivnosti naših dispečera, mobilnih ekipa i rodbine pacijenta, spašen još jedan život

Naime, kćerka od pacijenta je pozvala hitnu pomoć jer joj je otac izgubio svijest i prestao disati.

Naravno, ekipa hitne pomoći kreće na zadatu adresu, ali naši dispečeri ne želeći da te dragocjene minute po pacijenta propadnu nepovratno, zadržavaju kćerku na vezi i kordiniraju telefonski kako da svom ocu započne osnovne mjere održavanja života, tj. da započne sa reanimacijom.

Dok je naša ekipa hitala prema adresi kćerka je reanimirala oca, održala kakvu takvu perfuziju tkiva što je pokazat će se bilo i dovoljno da naša ekipa po dolasku ima 'štofa' da nastavi napredne mjere održavanja života i primjeni elektro šok, tj. uspješno defibriliraju pacijenta.

Srce je počelo ponovo spontano kucati.

Pacijent je nakon stabilizacije, uz adekvatan medicinski nadzor transportovan na KCUS, ali na žalost još uvijek bez svijesti. Dani su prolazili u iščekivanju.

I konačno, jučer, u petak 15.01. dobivamo informaciju da se pacijent, hvala Uzvišenom, probudio iz besvjesnog stanja.

Zaista je poznavanje osnovnih mjera održavanja života (BLS kurs) nešto što je jako neophodno našim sugrađanima.

Pisali smo da je na osnovu istraživanja u EU prosjek da u 58 posto slučajeva laik prilazi žrtvi kod vanbolničkog srčanog zastoja i započinje reanimaciju na licu mjesta.

Nažalost u KS, prema našim podacima, to je svega jedan posto laika očevidaca.

Mi u Hitnoj pomoći Sarajevo, imamo spreman projekat edukacije učenika svih srednjih škola u KS iz osnovnih mjera održavanja života, prema preporukama evropske deklaracije o svjesnosti vanbolničkog srčanog zastoja usvojene od strane Evropskog parlamenta još 2012. godine.

Nažalost, panedemija COVID -19 nas je zaustavila u tome, ali čim prije krećemo sa tim.

Hvala ekipi hitne pomoći, hvala dispečerima hitne pomoći na čelu sa dr Jasna Musić-Huseinbegović, hvala kolegama sa KCUS-a, na još jednom spašenom životu našeg sugrađanina.

Hitna pomoć Sarajevo – ponos grada Sarajeva!", navodi se u objavi Hitne pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije