Lendo poručio Sanji Vlaisavljević: 'Za civilizirani svijet, Kordić je bio i ostao - ratni zločinac!'

13
Radiosarajevo.ba
Lendo poručio Sanji Vlaisavljević: 'Za civilizirani svijet, Kordić je bio i ostao - ratni zločinac!'
Foto: Photojoiner / Sanja Vlaisavljević i Refik Lendo

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine reagovao je na izjavu Sanje Vlaisavljević, ministrice kulture i sporta da ratne zločince nakon odsluženja kazne treba rehabilitovati.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta, gostujući u programu na televiziji, kazala je, između ostaloga da ratne zločince nakon odsluženja kazne treba rehabilitovati i složila se sa citiranim riječima Lidije Bradare da ratni zločinci nakon odsluženja kazne nisu više ratni zločinci.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Krivično gonjenje ratnih zločina ne zastarijeva, a kazna izrečena Dariju Kordiću za ratne zločine koji obuhvataju i masakar u Ahmićima u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka, se ne brišu! Za civilizirani i demokratski svijet, Kordić je bio i ostao isto ono što su i njegovi ideolozi bili nakon procesa u Nirnbergu – ratni zločinac!

Stavovi i tvrdnje koje je Sanja Vlaisavljević iznijela i potvrdila, predstavljaju kontinuitet njenih javnih nastupa, koji su u pravilu usmjereni na širenje svih oblika mržnje i netrpeljivosti. Ona svoje stavove nikada nije mijenjala niti ih je ublažavala, nije to uradila ni prilikom oktroisanja Vlade Federacije, niti prilikom potvrđivanja iste u Parlamentu Federacije BiH. Nikada nije bježala od 'retorike podjela', termin koji je međunarodna zajednica, izgleda rezervisala isključivo za svaki glas Bošnjaka protiv nepravde i opasnosti koja prijeti njihovom biološkom i političkom opstanku.

Kada su zastupnici Trojke podigli svoje ruke za oktroisanu Vladu Federacije, znali su bez dileme šta Sanja Vlaisavljević misli, govori i kakav je njen stav prema zločinima izvršenim nad Bošnjacima i ratnim zločincima presuđenim radi izvršenja tih ratnih zločina. Svakako, nije im moglo ostati nepoznato da se u sistemu vrijednosti Sanje Vlaisavljević, lik i djelo Darija Kordića uzdižu na nivou osnovnih načela i principa. Sve ovo zna i nametnuti premijer Nermin Nikšić i svi njegovi ministri.

Asocijacija mladih SDA o skandaloznoj izjavi Vlaisavljević: 'Ono što UZP misli, to Sanja govori'

Asocijacija mladih SDA o skandaloznoj izjavi Vlaisavljević: 'Ono što UZP misli, to Sanja govori'

Duboko zabrinjava činjenica da Sanja Vlaisavljević, obavlja javnu dužnost u sklopu koje se svakodnevno i neposredno nalazi u kontaktu sa mladim i talentovanim ljudima iz oblasti kulture i sporta. Kakvu to poruku šalje upravo tim mladim ljudima, treba pitati i visokog predstavnika, koji je svojom odlukom, oktroisao ovu Vladu i u njoj za ministricu Sanju Vlaisavljević.

Da li bi ste vi gospodine Schmidt u Njemačkoj prije izabrali zastupnika ideje Willy Brandta ili bi ste izabrali zastupnika teze da oni koji su osuđeni u Nirnbergu nakon odležane kazne, nisu više ratni zločincima i da ih treba rehabilitovati, te da njihove ideje treba izdići na nivo načela i principa? Vi gospodine Šmit najbolje znate da je Njemačka u decenijama nakon Drugog svjetskog rata postala primjer u svijetu prema nultoj toleranciji za ideje i sve povezano sa idejama presuđenim u Nirnbergu i da nikada niti jedan vaš civlizovani sunarodnik ne bi prihvatio nikakvu protivkorist da podrži ili glasa za nekog ko brani te ideje ili presuđena lica radi tih ideja.

Pošto ste u svojstvu visokog predstavnika, Sanju Vlaisavljević oktroisali u vladu, možete se smatrati i dijelom odgovornim što je ona dobila priliku, sredstva i platformu da širi sve oblike mržnje i netrpeljivosti na način kako je to uradila jučer u gostovanju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije