Lendo: Neprihvatljivo je i neumjesno da Plenković osporava presude Evropskog suda za ljudska prava

13
Radiosarajevo.ba
Lendo: Neprihvatljivo je i neumjesno da Plenković osporava presude Evropskog suda za ljudska prava
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo naveo je da su izjave premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, kojima je doveo u pitanje pravnu valjanost presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), ne samo netačne već i zlonamjerne, te da ozbiljno štete njegovom ličnom kredibilitetu i kredibilitetu funkcije koju obnaša.

"Podsjećam Plenkovića da je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda integralni dio Dejtonskog sporazuma, da se ona kao takva neposredno primjenjuje i da u normativnoj hijerarhiji ima prednost ispred drugih pravnih propisa u Bosni i Hercegovini", dodao je Lendo.  

Naglasio je da "okolnosti kršenja prava garantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u grupi predmeta 'Sejdić i Finci' nisu 'fabricirane', kako to pogrešno tvrdi Plenković, već se radi o povredama koje su utvrđene autoritetom pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava". 

Tarik Filipović oduševljeno o Mostaru: "Iznova fasciniran ljepotama Hercegovine"

Tarik Filipović oduševljeno o Mostaru: "Iznova fasciniran ljepotama Hercegovine"

"Presude Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta 'Sejdić i Finci' i presuda 'Kovačević', nisu, kako premijer Plenković iznova pogrešno tvrdi, "političko sredstvo", već su pravna, intelektualna i društvena podloga procesu otklanjanja svih oblika diskriminacije iz ustavnog i političkog sistema i uvođenja u jednaka prava svih građana Bosne i Hercegovine - smatra potpredsjednik FBiH.  

Lendo je dodao da Plenković u svojstvu premijera države koja je između ostaloga, punopravna članica Evropske unije, Vijeća Evrope i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ima obavezu da vlastitim autoritetom, posebno u državama u kojim je gost, promoviše vladavinu prava i pravnu sigurnost, načela koja su izdignuta na nivo osnovnih vrijednosti Evropske unije, promoviše i podržava rad Evropskog suda za ljudska prava i istrajava na provođenju i poštovanju njegovih presuda u svim državama. 

Plenković o izborima u BiH: "Da je neko drugi na našem mjestu, puno bi se više miješao"

Plenković o izborima u BiH: "Da je neko drugi na našem mjestu, puno bi se više miješao"

"Neprihvatljivo je i neumjesno da premijer države članice Evropske unije preispituje i osporava pravnu valjanost presuda Evropskog suda za ljudska prava jer time ne samo da unosi pravnu nesigurnost u Bosnu i Hercegovinu već derogira principe na kojima počiva Evropska unija", naveo je Lendo, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije