Lejletul-kadr: Muslimani će večeras obilježiti 'najodabraniju noć u godini'

2
Radiosarajevo.ba
Lejletul-kadr: Muslimani će večeras obilježiti 'najodabraniju noć u godini'
Foto: AA / Molitva

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr - najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Lejletul-kadr nastupa u akšam, u ponedjeljak, 17. aprila 2022. godine.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima, navode iz Islamske zajednice BiH i ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

To je "noć bolja od hiljadu mjeseci", a "u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake". U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane.

Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom

Svjetski dan hidžaba: Pogledajte kako se uzimao abdest u Sarajevu pod opsadom

"Ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskoga azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, dvadeset sedmu noć ramazana dočekujemo kao krunski dragulj na tadžu vjernika", ranije su pojasnili iz Uprave za vjerske poslove pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Istakli su tada kako je to noć Božije milosti, a ljudske potrebe, Božije upute i čovjekove radosti:

"U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja."

Dova koju je lijepo učiti na 27. noć

Vjernicima se savjetuje da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu lijepu i kratku dovu koju je preporučio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:

"Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?"

Poslanik odgovori: 'Reci: 'Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa'fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!'"

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije