Legendarni Josip Pejaković uputio poruku rudarima: "Oni će tu bitku dobiti"

2
Piše: Faruk Vele
Legendarni Josip Pejaković uputio poruku rudarima: "Oni će tu bitku dobiti"
Facebook / Josip Pejaković

Ovo je samo početak jednoga kraja, kaže za Radiosarajevo.ba legenda bh. glumišta, veliki umjetnik, bh. patriota, čovjek, Josip Pejaković, a u povodu protesta rudara u Sarajevu.

Pejaković koji se temom rudarskog života bavio i u svojim monodramama, dobro razumije ljude koji već drugi dan na sarajevskom asfaltu, koji pod vedrim novembarskim nebom traže svoje osnovna prava.

"Izađimo na ulice! Krenite rudari iz Breze, iz Zenice! Ne damo Bosne!", govorio je Pejaković pred Skupštinom BiH i u sudbonosnim danima početka agresije na BiH i opsade Sarajeva.

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Prisjeća se toga i danas. Žao mu je što nije sa rudarima. Naime, Josip je nedavno imao nezgodu, te je pao i slomio kuk, ali nam kaže da bi rado bio sa svojim komoratima, te im, dok se još oporavlja, daje im punu podršku.

"Ovo govorim sa puno autoriteta, jer sam u monodrami: "Oj, živote", upravo pokrivao tu oblast i probleme rudara. Ustvari, i glavni junak u toj monodrami je rudar iz Kreke koji je otpušten. Ja tu problematiku dobro poznajem jer sam rudarski zet. Moj punac je bio direktor rudnika Breza, Kakanj, direktor rudarstva. Ja tu problematiku odlično dobro poznajem", priča nam Pejaković.

Dodaje da je "jadno je bijedno" da jedna vlada koja nema baš nikakav legitimitet, jer se ne mijenja već sedam godina - "dotjera cara do duvara".

"Jedan stupidni odnos da rudnike prebace u okvire Elektroprivrede BiH gdje se hadžijau sa ogromnim plaćama, a rudare, koji su potpuno otpisani, bačeni pod zemlju, često izloženi smrtnim rizicima - su doveli na presječki štap", dodao je.

Misli "da će to biti inicijalna kapisla puno većih događaja".

"Nisu to gej parade, niti neke građanske kofol opcije iza kojih se kriju neke druge stvari, a ne suštinski problemi. Ovo je hljeb nasušni! Ovo je Bosna i Hercegovina koja se bori na najbolji mogući način! Mislim da će oni tu bitku dobiti. Nema te sile koja njih može dovesti da se oni smrzavaju još puno noći... Mislim da se iza brda valja nešto krupno, pozitivno po BiH. A rudari bi kao i kao oni husinski, kao i svi rudari do sada, kao i Alija Sirotanović i Nikola Škobići će udariti po glavi onoga ko je to zaslužio", poručio je Pejaković, pozdravljajući sve rudare koji traže svoja prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije