Lavrov i Medvedev poslali pismo Dodiku: On se odmah pohvalio na društvenim mrežama

8
Radiosarajevo.ba
Lavrov i Medvedev poslali pismo Dodiku: On se odmah pohvalio na društvenim mrežama
Foto: EPA-EFE / Dmitrij Medvedev, Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pohvalio je lidera bosanskih Srba Milorada Dodika kao osobu koja je na prvoj crti borbe protiv zapadnog utjecaja. Sličnu poruku poslao mu je i Dmitrij Medvedev, jedan od najžešćih jastrebova ruske politike i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.   

Odvojenim pismima koje su mu poslali Sergej Lavrov i Dmitrij Medvedev, Dodik se u srijedu, 2. oktobra, pohvalio objavom na svom službenom nalogu na mreži X (nekadašnji Twitter).

No, ostalo je nejasno što je bio povod dvojici ključnih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu sada šalju poruke.

Lijepe vijesti iz kompanije Rad: Potpisan ugovor vrijedan 426.000 KM, stiže 500 novih kontejnera

Lijepe vijesti iz kompanije Rad: Potpisan ugovor vrijedan 426.000 KM, stiže 500 novih kontejnera

Sergej Lavrov je u svom pismu od 30. septembra naveo kako u Moskvi sa zabrinutošću prate kako "zapadni akteri" ruše načela Daytonskog sporazuma odnosno nastojanja da se, kako je napisao, "uskrate prava konstitutivnim narodima" u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je kako su upravo stoga sada na udaru Republika Srpska i njene vlasti, kao i Milorad Dodik lično, jer se odupiru "neokolonijalnoj politici Zapada".

Najavio je kako će Rusija ustrajati na odbrani Daytonskog sporazuma i jačati saradnju sa RS.

U sličnom je tonu i pismo Dmitrij Medvedeva, koji se potpisao kao predsjednik stranke "Jedinstvena Rusija" iza koje stoji Vladimir Putin.

On je optužio Zapad da pokušava uspostavi "totalitarnu kontrolu nad narodima na Balkanu" hvaleći srpski narod jer se tome protivi.

"Vi osobno nalazite se na prvoj crti nove etape narodnooslobodilačke borbe, hrabro se odupirete vanjskom pritisku koji često prelazi sve zamislive granice moralno-etičke i pravne granice", napisao je Medvedev u pismu Dodiku, najavivši kako će Rusi i Srbi zajedničkim naporima osigurati pobjedu tradicionalnih vrijednosti.

Konaković iz Berlina: 'Annalena Baerbock ima važnu poruku za Dodika i sve kočničare na EU putu BiH'

Konaković iz Berlina: 'Annalena Baerbock ima važnu poruku za Dodika i sve kočničare na EU putu BiH'

Milorad Dodik je u objavi na X-u zahvalio Lavrovu i Medvedevu na podršci.

Pohvale Dodiku iz Moskve stižu u trenutku kada se protiv njega na Sudu Bosne i Hercegovine vodi postupak zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Suđenje se približava završetku, a bude li proglašen krivim Miloradu Dodiku prijeti kazna do pet godina zatvora, koja bi značila i automatsku smjenu s pozicije predsjednika entiteta Republika Srpska. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije