Dodik: 'U Deklaraciji svesrpskog sabora nema skrivenih ratnih namjera'

5
Radiosarajevo.ba
Dodik: 'U Deklaraciji svesrpskog sabora nema skrivenih ratnih namjera'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvrtak, 26. septembra, da Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, koju pokušavaju da ospore, poziva na mir i u njoj nema skrivenih planova, a pogotovo ne ratnih.

Milorad Dodik je rekao da je Deklaracija historijski dokument koji predviđa da se "u miru u regionu razvijamo u okviru svojih potencijala".

"Deklaracija nije uperena protiv Daytona", rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

On je istakao da će Republika Srpska i Srbija nastaviti da sarađuju.

Milorad Dodik je rekao da je kao funkcioner Republike Srpske imao priliku da upozna sve vlasti u Srbiji još dok je predsjednik bio Slobodan Milošević, ali da su Republika Srpska i Srbija najbolje odnose ostvarile dolaskom tima Aleksandra Vučića i koji su vidljivi na svakom koraku.

"Mi osvajamo prostore koji su dozvoljeni i jednako se brinemo o problemima i miru u Srbiji, stojeći iza nje u pravednoj borbi za poziciju srpskog naroda i teritorijalni integritet Srbije u pogledu Kosova", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbija uporno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čak i onda kada predstavnici "političkog Sarajeva" osporavaju njen teritorijalni integritet i daju Kosovu status koji bi zabranili u Republici Srpskoj.

Denis Bećirović iz New Yorka: 'Deklaracija tzv. svesrpskog sabora suprotna međunarodnom pravu'

Denis Bećirović iz New Yorka: 'Deklaracija tzv. svesrpskog sabora suprotna međunarodnom pravu'

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića obratio se u četvrtak , 26. septembra, na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, u okviru debate o temi “Maintenance of international peace and security – Leadership for peace” i upravo je govorio o opasnostima koje donosi "deklaracija tzv. svesrpskog sabora".

Njegovo obraćanje u Sjedinjenim Američkih Državama možete pročitati i vidjeti na linku OVDJE, a snimak na linku ispod:

[instagram]https://www.instagram.com/reel/DAYcv5hM54W[/instagram] 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije