Lavić o slučaju "Beograđanin Dodik": Žele pokazati da mrze BiH

Radiosarajevo.ba
Lavić o slučaju "Beograđanin Dodik": Žele pokazati da mrze BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić, komentirajući praksu da visoki zvaničnici iz BiH glasaju na izborima u susjednoj zemlji, kazao je za Radiosarajevo.ba da se, svakako, radi o "zloupotrebi i jednom obliku usiljenog demonstriranja antibosanskog djelovanja".

Piše: Faruk Vele

Dok, koristeći dvojno državljanstvo, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović redovno glasa u Hrvatskoj, podsjetimo, čelnik entiteta RS Milorad Dodik je proteklog vikenda otišao i korak dalje pa je glasao na beogradskim lokalnim izborima. Glasanje na lokalnim izborima znači da Dodik ima prijavljeno prebivalište u glavnom gradu Srbije, a ne u entitetu na čijem je čelu!?

Slučaj "Beograđanina Dodika" je otvorio pitanje, ne samo paradoksa u kojem najviši zvaničnici u našoj zemlji nose strane pasoše i glasaju u susjednim zemalja, već i eventualnih zloupotreba.

dodik_glasanje.jpg - undefined

Dodik na glasanju u Beogradu

"Obojica (i Dodik i Čović, op.a.) pokušavaju pokazati da mrze Bosnu i Hercegovinu, da je ne poštuju, da ona za njih ništa ne znači i da su tu pod prisilom. To je politički mizerno ponašanje i drzak oblik balkanskog primitivizma. Glasajući u drugim državama, oni zloupotrebljavaju politički sistem Bosne i Hercegovine i proizvoljno ga interpretiraju za vlastite dnevnopolitičke potrebe. To će im se, naravno, vrlo brzo razbiti o glavu. Svojim političkim “ponašanjem” doprinijeli su da veliki broj građana Bosne i Hercegovine iseli iz zemlje i potraži spas u drugim državama širom svijeta.

Njih dvojica doista obilježavaju najsramnije stranice povijesti bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata i jednog dana će morati snositi odgovornost za sve ono što su radili protiv države i njezinih interesa", kazao je za naš portal Lavić, inače predsjednik BZK „Preporod“.

Dodik je u Beogradu novinarima koji su ga pitali od kada ima dvojno prebivalište pokazao svoj pasoš i rekao da pravo glasa u Srbiji koristi na osnovu dvojnog državljanstva, koje je dobio u skladu sa zakonom u Srbiji. Naglasio je da se godinama zalaže da svi građani u Republici Srpskoj imaju pravo i na državljanstvo Srbije.

"U Srbiji jedino koristim demokratsko pravo glasa, a pravo na socijalno, penziono i zdravstveno osiguranje koristim u Republici Srpskoj. Samo koristim pravo koje mi je dala Srbija, svima želim uspjeh", naveo je Dodik, prenijeli su srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije