Latvija objavila sve saradnike KGB-a: Ima li ih i kod nas u BiH?

Radiosarajevo.ba
Latvija objavila sve saradnike KGB-a: Ima li ih i kod nas u BiH?
Facebook / KGB - Sovjetska specijalna služba

Bivši latvijski premijer, sadašnji predsjednik Vrhovnog suda te baltičke zemlje i jedan katolički kardinal nalaze se na popisu bivših saradnika sovjetskog KGB-a, objavljenom u petak u Rigi. 

Latvijski državni arhiv otkrio je potpuni popis bivših saradnika moskovske specijalne službe, od kojih su neki i dalje aktivni u političkom ili poslovnom životu, nakon 25 godina pravosudnih bitki.

Na popisu je Ivars Godmanis, koji je dva puta bio latvijski premijer, početkom 1990.-ih godina i između 2007. i 2009. i zatim eurozastupnik, a sada sjedi u upravnom vijeću najveće farmaceutske kompanije u ovoj zemlji. 

Tu je i predsjednik Vrhovnog suda Ivars Bickovics, bivši kardinal Julijans Vaivods, koji je umro 1990., bivši ministar vanjskih poslova Georgs Andrejevs i Aleksandrs Kudrjashovs, ruski pravoslavni metropolit u Rigi.

Popis saradnika otkriva da su saradnici KGB-a regrutirani iz svih profesionalnih sredina, rekao je u petak politolog Didzis Sensbergs za portal Pietiek.com, prenosi Telegram.hr. 

Između 1953. i 1992. KGB je u Latviji zaposlio oko 24.000 saradnika i agenata. Za razliku od drugih zemalja sovjetskog bloka, Latvija je uspjela spriječiti uništenje arhiva KGB-a nakon što je postala neovisna 1991. godine.

U to doba, latvijske vlasti su se smjestile u sjedište KGB-a u Rigi i brzo pohranile na sigurno mjesto dokumente u vrećama. Nazvane su “vreće KGB-a”  i sadrže popise svih suradnika, njihove pseudonime, stvarna imena, mjesta rođenja i druge podatke. Tu ima parlamentaraca, diplomata, umjetnika i pisaca, ali i imena onih koji su odbili surađivati s  moskovskim službama. Arhive su sada besplatno dostupne na internet stranici kgb.arhivi.Iv.

Naravno, nakon svega postavlja se i pitanje da li saradnika moskovske specijalne službe KGB-a ima i u Bosni i Hercegovini i regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije