Larson: Nadam se da će ovaj Sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u BiH

0
Fena
Larson: Nadam se da će ovaj Sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u BiH
Foto: Press KS / Potpisivanje Sporazuma

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo (KS) Erduan Kafedžić te predstavnik MUP-a KS potpisali su danas Sporazum o formiranju zajedničkog koordinacionog tima Tužilaštva KS, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i MUP-a KS - Uprave policije za rad po prijavama korupcije i koruptivnih aktivnosti u KS.

Potpisivanje Sporazuma pozdravio je Eric Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS, istaknuvši zadovoljstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini što je pomogla u procesu uspostave integrisanog pristupa u istragama u borbi protiv korupcije.

"Nadamo se da će ovaj Sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovo je bila incijativa lokalnih institucija i mi smo ponosni što smo pomogli u njenoj realizaciji", naglasio je Larson.

Sporazum je potvrda zajedničke opredijeljenosti spomenute tri institucije za ostvarivanje boljih rezultata u borbi protiv korupcije, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Glavna kantonalna tužiteljica Sporazum je ocijenila kao dobar alat koji će unaprijediti saradnju među tim institucijama.

"Naša saradnja postoji od ranije, prijave Ureda smo tretirali sa posebnom pažnjom. Ovim sporazumom ćemo poboljšati i kvalitet prijava jer ćemo sada imati neposrednu komunikaciju u ranoj fazi ovog procesa. Vjerujem u ovaj dokument i nadam se da će sve institucije insistirati na njegovom provođenju. Vjerujem da u sinergiji možemo brže doći do kvalitetnijih optužnica što bi svakako vratilo povjerenje građana u rad institucija", naglasila je Sarajlija.

Iz MUP-a KS su izrazili uvjerenje da ovaj sporazum neće ostati samo na papiru te da će uskoro biti i vidljivi rezultati.

Kako se u saopćenju navodi, u Sporazumu su navedeni detalji, aktivnosti i procedure postupanja po prijavama koje imaju elemente krivičnog djela korupcije, te da će takve prijave biti odmah, po primitku, zajednički analizirane sa aspekta MUP-a KS, Tužilaštva KS i Ureda, kao i da dokument predviđa integrisanu istragu uz visok nivo koordinacije.

"Današnji Sporazum je jedna od konkretnih aktivnosti realiziranih uz pomoć Erica Larsona na čemu mu se još jednom zahvaljujem. Uime Ureda, mogu garantirati da ćemo u potpunosti provoditi sve navedeno u Sporazumu. Pozivam kolege iz drugih kantona i drugih nivoa vlasti da na ovakav način formaliziraju procese koji su od vitalnog značaja za zaštitu ljudskih prava i demokratiju i vladavine prava", poručio je Kafedžić, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije