Lana Prlić uputila inicijativu za provjeru ispravnosti fiskalnog računa SMS-om

Radiosarajevo.ba
Lana Prlić uputila inicijativu za provjeru ispravnosti fiskalnog računa SMS-om
Foto: Arhiv / Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a BiH

Zastupnica u Predstavmničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić danas je uputila inicijativu za provjeru ispravnosti fiskalnog računa putem SMS i modernih tehnologija. Kako je istakla, ova inicijativa za cilj ima da se vrlo jednostavno veliki broj građana i građanki koji plaćaju porez uključe u sistem, jer ne moraju platiti uslugu za koju nije izdan validan račun.

Istovremeno se spriječava siva ekonomija uz pomoć građana. Štete po proračun Federacije BiH od neizdavanja fiskalnih računa ili izdavanjem već izdanih računa su ogromne“, napisala je na svom Facebook profilu Lana Prlić.

Ovim putem bi se, kako kaže, građani uključili u provjeru računa i toga gdje ide njihov novac.

„Ukoliko građanin dobije negativan odgovor da račun nije registriran u Poreskoj upravi FBiH, ima mogućnost da prijavi onoga ko je izdao takav račun za uslugu ili robu. Ovim bi se stalo u kraj bar u jednoj mjeri onima koji se na račun građana bogate, a i time bi se povećala svijest građana o tome gdje ide njihov novac i da li ide tamo gdje je i namijenjeno“, objasnila je Prlić.

Također, ovaj sistem bi pomogao i tržišnim inspekcijama koji bi vrlo lako mogli provjeriti da li je račun registriran u poreskoj upravi i time bi pospješili i olakšali posao inspektora koji nisu imali ovu mogućnost i koja je oduzimala dosta vremena.

„Provjera da li je račun registriran bi se mogla obaviti putem SMS-a ili online, i nakon par sekundi građanin dobija povratnu informaciju.Lično smatram da će ovaj propis uveliko promijeniti sadašnje stanje, jer će ovim građani biti inspektori na svakodnevnoj bazi na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine“, napisala je Prlić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije