Čolpa traži vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH zbog rezervnog sastava MUP-a RS

Patria
Čolpa traži vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH zbog rezervnog sastava MUP-a RS
FOTO: Facebook / Nihad Čolpa: CIK-ove odluke legaliziraju apartheid

Zastupnik Građanskog saveza Nihad Čolpa podnio je inicijativu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kojom traži da ovaj dom sazove vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji, a vezanu za najavu Vlade RS da će uspostaviti rezervni sastav policije.

“Jedina namjera Vlade RS je da rezervni sastav bude pješadija RS. Ta policija je počinila ratne zločine i genocid, a sada formira rezervni sastav”, poručio je Čolpa i dodao da nema reakcije niti jedne relevantne institucije BiH, javlja agencija Patria.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim stvara uslove za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Najava formiranja rezervnog sastava MUP-a RS dolazi nakon što već izvršene nabavke oružja za policiju u bh. entitetu RS.

Iz Građanske stranke objašnjavaju da entitet RS nabavkom oružja za policiju i formiranje rezervnog sastava stvara vojnu formaciju od policije, te na taj način mijenja ravnotežu u oružju u BiH, što je direktno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije