Lajčak: BiH mora da ispuni dogovorene uslove za dobivanje upitnika EU

Anadolija
Lajčak: BiH mora da ispuni dogovorene uslove za dobivanje upitnika EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Bratislavi se sastao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Zvizdić i Lajčak su razgovarali o prioritetima ove države pred preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom (EU) i u tom kontekstu, o uslovima koje BiH mora da ispuni kako bi dobila upitnik Evropske unije, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Ministar Lajčak je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa četiri prioritetne teme koje će biti u fokusu šestomjesečnog predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom, a to su unapređenje ekonomsko-finansijske saradnje EU, jačanje zajedničkog tržišta sa posebnim akcentom na digitalno i energetsko tržište, održiva politika migracija i Evropska unija kao globalni akter sa akcentom na očuvanje i jačanje kredibiliteta politike proširenja.

Lajčak je istaknuo da u toku predsjedavanja, Slovačka želi da postigne napredak u približavanju Evropskoj uniji kod Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te dodao da BiH mora da ispuni dogovorene uslove za dobivanje upitnika i da postoji šansa da se to desi u julu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU.

Izrazio je i želju da BiH dostigne i početak zvaničnog procesa dobivanja statusa kandidata.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena da nastavi započeti proces reformi, te da radi na ostvarivanju dogovorenih ciljeva. Zvizdić je kazao i to da je tekst mehanizama koordinacije gotovo finaliziran i da je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a, te da očekuje da ga potvrdi i Predsjedništvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije