Kurić: Šatorović i Bajramović minirali kongres da bi zataškali nerad

Fena
Kurić: Šatorović i Bajramović minirali kongres da bi zataškali nerad

Kongres Saveza samostalnog sindikata (SSS) BiH minirali su Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović kako bi se zadržali u foteljama i nastavili primati nemoralno visoke plaće, navodi kandidat za predsjednika SSS BiH Redžo Kurić, koji je na kongresu dobio 61 glas, odnosno jedan manje od potrebne većine da bi bio izabran za novog predsjednika.

Kurić ističe da je Šatorović pozvao „svoje poslušnike da napuste kongres, što su i učinili te time zajedno sa Bajramovićem narušili kvorum sprečavajući da i jedan i drugi budu smijenjeni“.

"Sindikat sad faktički nema legitimno rukovodstvo, radnici su obezglavljeni. Pored zadržavanja nemoralno visokih plaća razlog miniranja kongresa od strane Bajramovića i Šatorovića, koji je unaprijed bio planiran na što sam ranije upozorio,  je sprječavanje promjene rukovodstva kako bi se nastavilo sa zataškavanjem nerada i netransparentnosti u radu Saveza, pošto Bajramoviću kongres nije usvojio izvještaj o radu, kao ni finansijske izvještaje", navodi Kurić.

On je pozvao rukovodstvo Kongresa da hitno zakaže nastavak zasjedanja i održi drugi krug glasanja, a i one sindikalce koji su napustili kongres i koji ga nisu podržali da se pridruže ovoj „jedinoj legitimnoj inicijativi i time očuvaju jedinstvo sindikalnog pokreta“.

Napominje da se određena skupina „sindikalaca“, kojima je, kako ističe, upitna podrška vlastite baze, još mnogo prije kongresa udružila i podijelila funkcije, te predložili izmjene Statuta SSS BiH, a sve u cilju zadržavanja postojećeg stanja, položaja i interesa.

"Predloženim izmjenama Statuta SSS BiH sva vlast bi se koncentrisala u rukama malog broja 'sindikalaca' i izbjegli bi se organi Saveza u sistemu odlučivanja. Mi smo to na kongresu odbacili i usvojili izmjene koje garantuju institucionalni rad saveza i pravo svih članica i članova na ravnopravno odlučivanje, ali i odgovornost", poručuje Kurić.

Vjerovatno, kako navodi, ovakav rasplet nije odgovarao bivšim čelnicima te su minirali kongres i sada vrše „medijsku hajku na mene, ali i na sindikalce koji su dali podršku našem programu rada“.

"Prema informacijama koje imam sa terena, vrše se snažni pritisci na članstvo. Šatorović i Bajramović obećavaju kule i gradove ako ostanu na pozicijama, ali ja moram podsjetiti javnosti i radnike da su oni doveli do nepotrebnih  podjela u Sindikatu i da  se članstvo osipa iz protesta prema na kongresu pobjeđenom bivšem rukovodstvu što mogu dokazati", navodi Kurić.

Kandidat za predsjednika SSS BiH ističe da su prava radnika u mandatu dosadašnjeg rukovodstva srozana na najniže grane.

"Sindikati plaćaju cijenu njihovih promašaja, nastavnici plaćaju sudske troškove neuspjelih tužbi, mnoge grupe radnika su van krovne organizacije, štrajkovi su neorganizirani, nemaju utjecaja, a radnike niko ništa ne pita. Oni mene optužuju da sam vladin čovjek, ali su Šatorović i Bajramović plaćeni od vlade. Za sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća su mjesečno dobijali i po 1000 KM, a ta naknada sada iznosi 500 KM. Ove pare se dobiju da se puste zakoni koji odgovaraju vlastima, a ne radnicima. To je novac o kojima radnici po njihovim zaključenim ugovorima o radu mogu samo sanjati da dobiju za jedan mjesec napornog rada", navodi u svojoj izjavi kandidat za predsjednika SSS BiH Redžo Kurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije