Krug 99 upozorio da eskalira politička kriza i utiče na sigurnost u BiH

Fena
Krug 99 upozorio da eskalira politička kriza i utiče na sigurnost u BiH

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" danas su na redovnoj sesiji razgovarali o temi "Politička kriza kao jedan od mogućih uzroka sigurnosnih izazova u BiH" jer smatraju da „u ovom trenutku eskalira politička kriza, čiji je korijen etnoteritorijalne pretenzije susjednih država prema Bosni i Hercegovini“.

Navedeni problem, kako je istakao uvodničar sesije dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić, ima uticaja na sigurnosnu situaciju u državi.

"To se vidi po napadima na državno Tužilaštvo, Ustavni sud, sigurnosne službe, OSA-u, Izborni zakon, te vojnu neutralnost jednog djela države. Sve su to elementi koji bitno doprinose osjećaju sigurnosti odnosno nesigurnosti građana u BiH", kazao je Korajlić.

Mišljenja je da su građani zapostavljeni jer se u fokus stavlja politika pojedinih stranaka, što je vidljivo po djelovanju Parlamenta Federacije BiH.

Na posljednoj sjednici Doma naroda, podsjeća, vidjelo se da još nije moguće imenovati Neovisni odbor, koji je između ostalog, zadužen za praćenje rada direktora Federalne uprave policije.

"Problem je što navedenog Odbora nemamo od 2015. godine, te imamo situaciju da je i direktor FUP-a, u tom dijelu, u veoma lošoj poziciji", naglasio je Korajlić.

Govoreći da građani i akademska zajednica trebaju dati doprinos u cilju poboljšanja sigurnosne situacije navodi da se „veoma često ne sluša glas akademske zajednice ili pojedinaca koji nisu direktno involvirani u politički sistem u BiH“.

"Također, ne ide se u analizu, u jedan analitički, studijski i istraživački koncept svih postojećih problema. Rješenja nema odmah na dohvat ruke, svaki problem je individualan i s te strane moramo ga osvijetliti na različite načine, pogotovo s aspekta nauke", poručio je Korajlić na današnjoj sesiji "Kruga 99".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije