Solak: Ovo su početne mjere, iduće sedmice o dodatnim ublažavanjima

Radiosarajevo.ba
Solak: Ovo su početne mjere, iduće sedmice o dodatnim ublažavanjima
Fena / Fahrudin Solak

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak pojasnio je nove naredbe koje su danas donesene, a tiču se ublažavanja postojećih mjera, između ostalog ukidanja policijskog sata i karantina, te omogućavanja kretanja starijim od 65 i mlađim od 18 godina.

Istakao je da je izmjena mjere zabrane kretanja starijim od 65 i mlađim od 18 uslijedila zbog presude Ustavnog suda BiH.

"Sada se starijim od 65 odobrava izlazak ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, mlađim od 18 utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. Izuzete iz ovog svega su osobe čija apsolutnost mora postojati na radnom mjestu, sudije, tužioci, notari, članovi izvršne i zakonodavne vlasti, zatim osobe koje zahtijevaju medicinsku pomoć da mogu doktoru, izuzimaju se djeca s posebnim potrebama", rekao je Solak.

Mjera karantina je stavljena van snage tako da će građani s graničnih prijelaza biti upućeni u kućni karantin, bez zadržavanja.

"Ovo će se nadgledati, kršenje podliježe novčanim kaznama i osoba će se prebaciti u prinudnu izolaciju", dodao je Solak.

Istakao je da su sve dosadašnje mjere dale rezultate, a i provedbu novih će pratiti.

"U bilo kom trenutku, ako situacija ne bude zadovoljavajuća, vratit ćemo na mjere koje su bile, možda i restriktivnije. Ovo nije popuštanje da se ne pridržavamo svih mjera. I dalje mora postojati lična zaštita, socijalna distanca", dodao je Solak.

Naglasio je da su ovo početne mjere i važe do 30. aprila.

"Iduće sedmice će biti dodatna analiza svih mjera koje se mogu ublažiti. Iz Zavoda za javno zdravstvo treba da pripreme analize koje su to mjere, iz štaba da predlože iz svoje andležnosti. Za nadati se da ćemo imati trend pada broja oboljelih i možda već u skorijoj budućnosti da budemo imali ukidanje mjera", najavio je Solak i dodao da će se u naredna dva mjeseca dešavati dosta toga.

Odgovorio je da će u narednim danima, tako, razgovarati o radu vrtića.

"Ako se bude ublažavala mjera rada određenih grana privrede, biće neminovno da se i ta mjera vrati, ali rano je o tome govoriti", kazao je Solak.

Rekao je da je rano govoriti o javnom prijevozu, ali će razgovarati o auto-salonima, kao i ljetnim baštama i da će sigurno prije doći do normalizacije na otvorenim prostorima.

Odgovorio je i na pitanje zašto se građanima ne dijele maske i rukavice kada je samo Malezija donirala dva miliona maski.

"Sva zaštitna oprema nije još raspoređena od Vijeća ministara. Nije donesena odluka da se to ustupa entitetima, ali zaštitna je oprema najpotrebnija zdravstvenim i socijalnim institucijama, i tako će se po prioritetu dijeliti", kazao je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije