Sarajevski krizni štab komentirao epidemiološke mjere - je li vrijeme za popuštanje

3
Radiosarajevo.ba
Sarajevski krizni štab komentirao epidemiološke mjere - je li vrijeme za popuštanje
Print Screen / Ednan Drljević, Aida Pitić

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom (2019-nCoV), obratili su se javnosti i informirali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu.

"Zadovoljni smo s malim brojevima. Danas smo imali 54 novopotvrđena slučaja COVID infekcije. Naravno, epidemiološke mjere moramo provoditi u onom segmentu u kojem je Krizni Štab donio što znači da još uvijek nemamo prostora za popuštanje mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo poštovali mjere, te da se trebamo nastaviti pridržavati istih", istaknula je na početku obraćanja epidemiologinja i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pitić.

Napomenula je kako još uvijek čekamo vakcine od Federalnog ministarstva.

"Spremnost timova i spremnost zdravstvenih ustanova je tu. Mi samo čekamo kad ćemo dobiti vakcinu da bismo krenuli u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika KS-a", rekla je dr. Pitić.

Infektolog Ednan Drljević govorio je post-COVID liječenju.

"Ujednačili smo liječenje u Domovima zdravlja kako pacijenti više ne bi lutali. U Općoj bolnici sarajevo smo uspostavili post-COVID ambulantu u kojoj će se pacijenti liječiti najmanje tri mjeseca nakon izlječenja. Na taj način ćemo omogućiti da komplikacije budu što manje i smanjiti broj smrtnosti od COVID-a", kazao je infektolog Drljević.

Podsjetimo i to da je u protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1011 uzoraka, od kojih je 80 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 413.230 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 79.948 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 67.872 pacijenta.

U protekla 24 sata, oporavljeno je 526 pacijenata.

Trenutno je aktivno 9.545 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.531.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije