Krizni štab KS saopćio dobre vijesti

0
Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS saopćio dobre vijesti
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Crne brojke i u našoj zemlji/Ilustracija

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je obrađeno 820 testova, uzetih od 23. do 26. novembra, a koronavirus je potvrđen kod 239 osoba, saopćio je danas Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

"Dobra vijst je da je izliječenih dvostruko više od novozaraženih. Nažalost, loša vijest je da je bilo 11 smrtnih ishoda", dodao je Beganović.

Naveo je da su trenutno u KS hospitalizirana 364 pacijenta, i to na KCUS-u, uključujući Kliniku Podhrastove, te u Općoj bolnici.

Na respiratoru je 14 pacijenata. U protekla 24 sata otpušteno je 28 pacijenata.Beganbović je naveo i da je do sada ukupno zaražena 19.001 osoba, izliječeno 14.549 osoba, te je aktivno 4.216 slučaja zaraze.

Nažalost, ukupno je od posljedica COVID-19 umrlo 236 osoba.

Rusmir Baljić, član Kriznog štaba KS i šef Infektivne klinike KCUS-a, iznio je podatak o radu KCUS-a, te naveo da su uradili 107.169 PCR testova, u izolatoriju imali 1.222 CT pregleda, 113.719 pruženih usluga...

Trenutno je na bolovanju oko 180 uposlenika KCUS-a.

Baljić se građanima Sarajeva zahvalio na dosljednom provođenju mjera.

"One su bile osporavane, pogotovo nošenje maski, ali danas smo jedini u regiji sa smanjenjem broja novozaraženih pacijenata.

Epidemiološka sitacija je pod kontrolom. Ne mogu reći da je dobra, ali smo u finoj silaznoj putanji", istakao je Baljić.

Uvjerava da nikad nije razmatrana opcija potpunog lockdowna i da tu mjeru neće ni razmatrati.

"Imamo razumijevanja za našu ekonomiju, ljude koji rade. I bez tog zatvaranja uspjeli smo stavljati pandemiju pod kontrolu. Ako ovako nastavimo, možemo se nadati puno boljoj situaciji.

Nastavimo se pridržavati mjera, i sami vidite da daju rezultate. Ne očekujte da će koronavirus prestati, i kad dođe vakcina, neće se svi vakcinisati, ali možemo pod kontrolom držati. Uvjeren sam da ide u dobrom smjeru", poručio je Baljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije