Direktor Doma zdravlja KS: Preminula pacijentica bila je u tretmanu

Radiosarajevo.ba
Direktor Doma zdravlja KS: Preminula pacijentica bila je u tretmanu
FOTO: Arhiv / Dom zdravlja Ilidža

Ovaj slučaj naše sugrađanke od sinoć otvorio je jedan novi klaster, na tome radimo cijeli dan.

Kazala je to Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno za javno zdaravstvo KS na konferenciji za novinare nakon druga redovne sjednice Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo. 

Danas je u Sarajevu, kako je kazala, nekoliko testiranja, to su kontakti vezani za nekoliko klastera koji se prate. Najavila je da će sistem testiranja biti unaprijeđen, da će testiranje biti intenzivirano. Broj testova je, kako je rekla, "solidan".

"Nemamo pacijenata vezano za koronavirus", kazala je. 

Rekla je da se kako se situacija mijenja, mijenjaju i strategije te da su spremni za masovno testiranje.

"Odluka je da se hronične terapije ne propisuju za tri, nego za šest mjeseci", kazala je ona.

Mehmed Kulić, direktor Doma zdravlja KS kazao je da su, po pitanju sinoćnjeg slučaja na Ilidži, poduzete sve neophodne mjere. 

"Što se tiče samog slučaja, obzirom na neka obraćanja na društvenim mrežama, ona je bila u tretmanu, nisu se mogle ustanoviti epidemiloške veze niti sa nekim ko je dolazio iz ugroženih područja niti bližih kontakata. Što se tiče novog klastera, moguće je da se ovakvi slučajevi dese, da neke podatke saznajemo nakandno. Mi smo spremni na to", kazao je on.

Nihada Glamoč, šefica Civilne zaštite KS kazala je da je jučer počela distribucija zaštitne opreme i maski. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije