Pilav: Kancelarije su najčešće mjesto zaraze

Radiosarajevo.ba
Pilav: Kancelarije su najčešće mjesto zaraze
Foto: Kanton Sarajevo / Aida Pilav

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata potvrđena su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom. To je dosta dobar podatak u odnosu na prethodni period. 

Kazala je to prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdrvstva Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije. 

Kako je kazala, registriran je i jedan smrtni slučaj u KS, a trenutno je 69 hospitaliziranih pacijeneta, od kojih niko nije na respiratoru. 

Govoreći o kretanju epidemije u periodu mart - maj ove godine, odnosno prvom valu, Pilav je kazala da je do 29. maja bilo je potvrđeno 114 slučajeva koronavirusom i šest smrtnih ishoda u Kanton Sarajevo. To je, kako je podsjetila, u vrijeme provođenja restriktivnih mjera. 

Od 3. juna, desetak dana nakon popuštanj popuštanja mjera, kazala je da se situacija počela mijenjati, što je bilo i očekivano. 

Kazala je da je veoma dobra vijest da se situacija posljednjih dana mijenja, te je iznijela  podatak da na jednog zaraženog, sada dolazi manje od jedan novozaraženih. 

Kazala je da je i dobar podatak o manjem broju hospitaliziranih, sada je to šest posto od broja ukupno oboljelih. 

Kako je kazala, u odnosu na prošli sedmicu, broj aktivnih slučajeva u svim općinama je manji za 15 posto. 

Analizirajući podatke, kazala je da je među novoboljelim najviše radno aktivnog stanovništva, koje se kreće, te je konstatirala da se starije stanovništvo više pazi, te samim tim i manje obolijeva. 

U većini slučajeva, kako je kazala, novozaraženi se zaraze na poslu. 

"Imamo problem s uredima, prvi izvori zaraze nisu trgovine, taksi službe... već su to uglavnom uredski prostori. Najugroženiji su prema našim projenama zaposleni u kancelarijama. U velikom broju slučajeva imamo izjave pod zaraženih da se na poslu ne nose maske i ne drži distanca", kazala je Pilav.  

Ona je još jednom pozvala na poštivanje preporuka i mjera zaštite. 

Upitana šta će biti sa izolatorijem na Bjelavama, Pilav je kazala da je "proces u toku".

Na pitanje zašto Infektivna klinika ne prima pacijente, PIlac je kazala da nije sigurna radi li se o "paušalnom upitu", ali je odgovorila da je od 47 kreveta aktivno 30 te da se COVID pacijenti primaju u posebnoj klinici. 

Napomenula je da pored COVID-19 postoje i druge zarazne bolesti, pa je navela druga oboljenja zbog kojih se pacijenti hospitaliziraju na ovoj klinici. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, iznijela je i podatak da je od 16 infektologa u Sarajevu, troje zaraženo koronaviruom.  

   Analiza epidemioloske situacije u KS u Periodu mart-avgust by Sarajevo Zid on Scribd

Ozbiljno pristupamo vakcinaciji

Govoreći o gripi, iznijela je podatak da je u prethodnoj sezoni bilo više od 60.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, da je 17 osoba hospitalizirano i da je bilo šest smrtnih sluačjeva. 

Za naredni period je najavila povećanje broja vakcinacija i da će nadležni biti vrlo ozbiljno posvećeni toj aktivnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije