Krizni štab Federacije BiH danas ponovo poslao upozorenje: Virus je još tu

Fena
Krizni štab Federacije BiH danas ponovo poslao upozorenje: Virus je još tu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 449 uzoraka, od kojih je 12 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Kantonu Sarajevo (Sarajevo).

U Federaciji BiH do sada je testirano 39.000 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.105 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 944 pacijenta, dok su trenutno aktivna 122 slučaja pozitivna na COVID-19.

"Virus je još tu i nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje te stoga konstantno moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite", upozoravaju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Također naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra neke su od mjera kojima se uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene i higijene prostora može spriječiti širenje koronavirusa.

"Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge i sprječavamo porast broja oboljelih", ističu iz Kriznog štaba, podsjećajući kako je Federalni zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke, te da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31. maja koja se može naći web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije