Vesko Drljača o mjerama Vlade i krizi u turističkoj djelatnosti

Radiosarajevo.ba
Vesko Drljača o mjerama Vlade i krizi u turističkoj djelatnosti
PrtScr / Krizni štab FBiH

Vesko Drljača, zamjenik premijera FBiH i ministar za socijalna pitanja FBiH kazao je da je Vlada FBiH preuzela adektvatne korake.

"O nužnosti poduzetih mjera i adekvatna kacija, govore i pohvale Svjetske zdravstvene organizacije.Radili smo i na pronalaženju načina za amortizaciju gubitaka zbog krize. Pored prijedloga Zakona tzv "Korona zakon" koji je upućen u hitnu parlamentarnu procedura. Reforma radnog zkaonodavstva značajno je unaprijedila poslovni ambijent. Pokazalo se da su određen odredbe Zakona o radu nije moguće adekvatno primjeniti u vrijeme proglašenja stanja nesreće, te se morao nadopuniti. Imamo neke nove izazove, kako za radnike tako i poslodavce. Stav Vlade FBiH je da se sindikati i poslodavci moraju dogovoriti i sve će to za nas biti prihvatljivo, ako je u okviru zakona. Nije se uspio postići konačan dogovor. Povodom javnih prozivki i odbijanja Skupštine Kantona Sarajevo da prihvati tekst budućeg zakona o radu, obavještavam javnost da ja nisam autor tog teksta. Njega su uradili savjetnici premijera Novalića, gospodin Zlatko Hurtić i šef kabineta premijera Hasan Ganibegović", rekao je Drljača.

Helena Lončar direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje je kazala da Zavod svakodnevno prati dešavanje. 

"Zaključno sa trećim mjesecom stanje se nije puno promijenilo. Ako gledamo podatke od poajve korone, možemo reći da je iz radnog odnosa došlo je 15 107 osoba. Federalni zavod posebno interesira koliko osoba traži novčanu naknadu. Bitno je kazati da ni jedna osoba neće biti zakinuta za novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje. Pratimo i potrebe društve, te smo cijenili zahtjeve zdravstvenih službi koji su se obratili da zaposle kadar. Sve zdravstvene ustanove sa područja FBiH mogu se obraiti služaba i da saznaju kako da ostvare pravo na subvenciju za zapošljavanje ovog kadra. 

Od srijede, broj novoprijavljenih na evidenciju nezaposlenih konstantno pada. Vjerujemo da je ovo rezultat napora koje čine, ne samo federalna Vlada, već i kantonalne, općinske i gradske", zaključila je Lončar. 

Drljača je kazao da Vlada prati stanje, te da će prema tome poduzmati određene mjere, koje će biti adekvatne.

"Hotelijerstvo i turistička djelatnost je jako pogođena ovom krizom. Vlada FBiH će uplatiti doprinose i platu za te radnike. Pozivamo općine i kantone da isplate plate svim onima koji su ostali bez posla. Ovo su prioritetne djelatnosti i svi smo zainteresirani, da sve bezbolnije prevaziđemo ovu krizu"; poručio je Drljača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije