Krivić: Nadležni u manjem bh. entitetu treba da se konačno prestanu igrati države

5
Radiosarajevo.ba
Krivić: Nadležni u manjem bh. entitetu treba da se konačno prestanu igrati države
Foto: Dž. K / Anis Krivić

Savez za bolju budućnost BiH smatra neprihvatljivim poteze Vlade Republike Srbije i bh. entiteta RS kada je u pitanju polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ na rijeci Drini sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o tome da li je uopće zakonit projekt raspolaganja vodnim resursima koji su dobro države Bosne i Hercegovine, a ne entiteta.

"Apeliramo na Vladu Srbije da odustane od bilo kakve vrste međunarodne saradnje s bh. entitetom u smislu izgradnje hidrocentrale na državnoj imovini Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić pozivamo da sve aktivnosti i saradnju kada je u pitanju izgradnja hidrocentrale „Buk Bijela“ u budućnosti vodi s Vijećem ministara BiH. Jedino u tom slučaju država Srbija neće učestvovati u narušavanju bosanskohercegovačkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti",  kazao je politički direktor SBB-a Anis Krivić.

U isto vrijeme smatraju da i u ovom slučaju dolazi do izražaja nefunkcionalnost i nesposobnost Vijeća ministara BiH, jer nije u stanju da zaštiti stvarnu imovinu BiH.

"Također, pozivamo i nadležne u manjem bh. entitetu da se konačno prestanu igrati države i da sve projekte koji su u nadležnosti BiH, u što spada i raspolaganje državnom imovinom, implementiraju putem Vijeća ministara BiH, a ne entitetskih vlada. Jedino na taj način je uopće moguće baviti se izgradnjom energetskih objekata na imovini države BiH", naveo je Krivić.

Iako nisu sretni što Vlada Srbije danas nije održala sastanak s Vijećem ministara, iz SBB-a tvrde, da ih ne iznenađuje njihova saradnja s Vladom bh. entiteta RS, ali uh žalosti indolentan odnos Vijeća ministara BiH i svih drugih bh. institucija i vladajućih funkcionera prema ugrožavanju suvereniteta BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije