Meddžida Kreso pozvala Inzka: Smijenite Tegeltiju ako sâm ne podnese ostavku

NAP
Meddžida Kreso pozvala Inzka: Smijenite Tegeltiju ako sâm ne podnese ostavku
Foto: Fena / Arhiv/Meddžida Kreso

Bivša predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso pozvala je Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da iskoristi bonske ovlasti i da smijeni predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltiju, ukoliko on sam ne podnese ostavku.

! / Evo šta je Tegeltija za Radiosarajevo.ba kazao povodom videa objavljenog na Žurnalu

„Problemi u VSTV su nastali onda kada je na njegovo čelo došao Tegeltija“, rekla je Kreso za N1 televiziju u ponedjeljak, prenosi Patria.

Ona je istaknula da se stvari u pravosuđu Bosne i Hercegovine ne mogu popraviti bez utjecaja međunarodne zajednice.

U medije je ranije dospio skandal o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Tegeltija odbacuje umiješanost u tu aferu, premda je magazin Žurnal objavio i snimak razgovora privrednika Nermina Aleševića, Tegeltije i Pandže.

Alešević zatražio imunitet i najavio dolazak na proteste ispred VSTV-a

„U najmanju ruku postoji disciplinska odgovornost zbog neprimjernog kontakta (Tegeltije) sa stankama“, rekla je Kreso, napominjući da je nekadašnji državni tužilac Barašin smijenjen zbog sličnog neprimjerenog kontakta sa strankama, te da izuzetak ne treba praviti ni u slučaju Tegeltije.

Bivša predsjednica Suda BiH upozorava da je utjecaj politike na pravosuđe u BiH ogroman. Istakla je da postoje brojni primjeri da su u Sudu BiH zaposleni politički podobni a ne sposobni kadrovi, među njima i ljudi na pozicije sudija predma ranije nisu imali nikakvog iskustva u sudstvu.

VSTV je krovna pravosudna institucija u Bosni i Hercegovini koja kontrološe rad sudova i tužilaštva u zemlji.

Sve o aferi "Potkivanje" možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije