Krenuo 17. Marš mira prema Potočarima: "Imamo 8372 razloga zbog kojeg pješačimo"

0
Radiosarajevo.ba
Krenuo 17. Marš mira prema Potočarima: "Imamo 8372 razloga zbog kojeg pješačimo"
Foto:Facebook / Marš mira

Više hiljada učesnika ovogodišnjeg Marša mira krenulo je iz Nezuka ka Potočarima, gdje će nakon trodnevnog pješačenja rutom kojom su Srebreničani 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "zaštićene zone UN-a" Srebrenice

Ovo je 17. po redu "Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica", pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija".

Prije polaska, izvršeno je i pripremanje, evidentiranje i akreditovanje prijavljenih grupa i pojedinaca od strane članova pododbora za "Marš mira" u sastavu Damir Hrustić, Hasudin Mustafić, Emir Hajdarbegović, Hazim Mujcinović.

Pohodit će biti dug više od 280 kilometara koji će se prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Marš mira  - undefined

Foto:Facebook: Marš mira

S obzirom na pandemiju koronavirus i ove godine je odlučeno da bude ograničen broj učesnika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prije polaska se oglasio i Mirsad Bajrović, potpredsjednik organizacionog odbora.

"Uprkos pandemiji okupili smo se u impozantom broju i došli još jednom dokazati da živimo Srebrenicu. Ja vas molim da u ovom putu u svakom trenutku živimo Potočare i Srebrenicu. Svaka stopa koju pređemo je natopljena krvlju šehida", istakao je Bajrović.

Marš mira  - undefined

Foto:Facebook: Marš mira

Također je dodao da su kao organizacija poduzeli sve, da putovanje učine sigurnim i podnošljivim te da se ne dese neželjene situacije.

"Ekipa Crvenog Križa će čekati ekipa na dva mjesta kako bi učesnicima mogli izmjeriti tempraturu i bili sigurni da su svi dobro. Također će i ljekari, ako bude bilo potrebe, vršiti testiranje na licu mjesta.

Mi imamo 8372 razloga zbog kojih putujemo prema Potočarima. Po mojoj procjeni u Potočare će ući pola od ovog broja. Zadatak je da do sljedeće godine dovedemo po jednu osobu, i da imamo 8372 učesnika Marša mira. Zajedno cemo uci u Potočare, sretno svima", poručio je Bajrović.

Podsjetimo, pohod je organizovan u znak sjećanja na nevino ubijene građane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Srebrenice, Podrinja i cijele BiH.

Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u srijedu, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije