Krenuo 17. Marš mira iz Sarajeva prema Srebrenici

3
Radiosarajevo.ba
Krenuo 17. Marš mira iz Sarajeva prema Srebrenici
N.G. /Radiosarajevo.ba / Krenuo Marš mira iz Sarajeva

Udruženje "Svjedoci svog vremena" danas su krenuli na deseti "Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica", pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija".

Prvobitno su se simbolično, okupili ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995. i položili cvijeće.

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji će prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Poštujući sve epidemiološke mjere, i ove godine odlučili su ograničiti broj učesnika.

Ukupno 18 učesnika iz svih dijelova BiH i prijatelja iz Turske, krenulo je iz Sarajeva prema Potočarima.

Pohod je organizovan u znak sjećanja na nevino ubijene građane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Srebrenice, Podrinja i cijele BiH. 

Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u srijedu, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije