'Kraljevski' cehovi u restoranima, šoferova odjeća od 1.000 KM

Faruk Vele
'Kraljevski' cehovi u restoranima, šoferova odjeća od 1.000 KM
Foto: Facebook / Fahrudin Solak

Suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak od imenovanja na ovu odgovornu funkciju 2014. godine živio je kao "kralj".

Ne samo da je pogađao vrijedne poslove i, očito, zapošljavao ljude, Solak je izgleda znao odvojiti vremena i za sebe i svoju dušu.

Fahro - hadžija

Na to ukazuju i javne nabavke za ugostiteljske i druge usluge koje su vršene u periodu prije Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je zatražila jučer da ovoj instituciji, do danas u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

No, tamo, recimo, neće biti informacija da je Federalna uprava civilne zaštite sa Solakom na čelu od 2015. godine, u restoranu "Zlatni lav" na Stupu ostavila 14.000 KM, a samo od decembra prošle do marta ove godine tamo je plaćen ceh u iznosu od 5.700 KM!

Restoran

PrtScr: Restoran "Zlatni lav"

 "U našim ugostiteljskim objektima možete uživati potpunu gastronomsku potrebu počev od tradicionalne bosanske kuhinje, dalmatinskih specijaliteta uz bogatu ponudu vrhunskih i kvalitetnih vina, te raznih internacionalnih jela i napitaka", navodi se na stranici popularnog restorana.

U skladu sa procedurama javnih nabavki, sa spomenutim restoranom je u martu ove godine sklopljen je direktni sporazum za ugostiteljske usluge u iznosu od 2.200 KM.

Tri mjeseca ranije, u decembru 2019. Uprava je bila izdašnija pa je plaćeno ukupno 3.500 KM.

U martu prošle godine ovom restoranu je plaćeno još 2.222 KM, a u decembru 2018. dodatih 2.051 KM. U februaru 2018. i decembru 2017. godine "Zlatnom lavu" je plaćeno još po 1.880 KM, pokazuju podaci portala Javnih nabavki.

Solak očito nije štedio ni na svojim ljudima pa je u decembru prošle godine radna odjeća za vozača direktora u "Elegansu" plaćena 1.013,68 KM!

Po uzoru na čuveno Dodikovo opremanje zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci, ni doskorašnji čelnik Federalne uprave civilne zaštite nije škrtario da oplemeni radne prostore Uprave.

U dva navrata za trakaste zavjese je izdvojeno 3.809 i 5.980 KM, što je skoro 10.000 KM samo po ovom osnovu! Zavjese su nabavljene kod firme "Primaplast".

"Sve o avionu"

Nadalje, za nabavku priznanja Civilne zaštite utrošeno je 5. marta ove godine skoro 2.000 KM.

Iako se javno usprotivio ideji ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koju je podržao čak i lider SDA Bakir Izetbegović, da se nabave Air traktori za gašenje požara u Hercegovini, Solak nije odolio da u decembru prošle godine kupi knjige "Sve o avionu", i to za iznos od 2.240 KM!?

Među zanimljivim stavkama je i "akcijska kamera za snimanje na terenu", sa dodatnom opremom ukupne vrijednosti od 2.173,68 KM...

Svoj stav o načinu rada Solaka, naravno, dat će Vlada FBiH i Parlament BiH, ali, vjerujemo, i istražni organi, čija dosljednost u provođenju zakona je sada na ozbiljnom testu.

Solakov stav o utrošku javnih sredstava nismo uspjeli dobiti, jer nije odgovarao na naše pozive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije