Kralj Harald V poručio ambasadoru Makareviću da je Norveška uz BiH

Fena
Kralj Harald V poručio ambasadoru Makareviću da je Norveška uz BiH
0 / Photo: Heiko Junge, NTB scanpix

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević svečano je uručio akreditivna pisma Njegovom veličanstvu Kralju Haraldu V, čime je zvanično preuzeo dužnost rezidentnog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Oslu.

Ambasador Makarević je iskazao zahvalnost za podršku i pomoć koju je Norveška kontinuirano pružala i pruža Bosni i Hercegovini i njenim građanima kroz različite humanitarne projekte poput deminiranja te projekte podrške sudstvu, rekonstrukcije, izgradnje tehnoloških centara te ukupnu dosadašnju pomoć obnovi BiH. 

U razgovoru sa kraljem Haraldom V ambasador Makarević je izložio aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini i prenio želje za daljnje intenziviranje saradnje u svim oblastima, a posebno na ekonomskom planu. Ambasador Makarević je izrazio spremnost da punu pažnju posveti animiranju norveških investitora za intenzivnija ulaganja u privredu BiH. Razgovarano je i o pomoći Norveške u pridruživanju BiH NATO-u. 

U srdačnom razgovoru sa ambasadorom Makarevićem Kralj Harald V je rekao kako su se Bosanci i Hercegovci pokazali kao uzorni građani u Norveškoj, veoma obrazovani i vrijedni. Kralj je izrazio toplu dobrodošlicu ambasadoru Makareviću i kao trenutno najmlađem ambasadoru u Norveškoj te naglasio da će Norveška ostati iskren prijatelj BiH. Naglasio je da je Norveška i dalje spremna pružati podršku BiH kroz razne programe. Primijetio je, međutim, da je dosadašnji obim robne razmjene između dvije zemlje na niskom nivou te da je to oblast u kojoj ima prostora za intenzivniju saradnju.

Tokom izuzetno prijatnog razgovora Kralj Harald V se prisjetio i svog boravka u Sarajevu za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ambasador Makarević je u ime Predsjedništva BiH pozvao kralja Haralda V da u narednom periodu posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije