Revizori utvrdili da Privredna jedinica Novi život posluje mimo budžeta FBiH

K.S.
Revizori utvrdili da Privredna jedinica Novi život posluje mimo budžeta FBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Kazneno-popravni zavod Zenica dobio je mišljenje s rezervom Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH zbog niza nepravilnosti, ali je generalna ocjena bila da su fer i istinito iskazali stanje imovine u svim aspektima na dan 31. decembra 2016.

Ipak, revizori su otkrili da je Privredna jedinica Novi život, koja je utvrđena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji KPZ Zenica, poslovala izvan poslovanja Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, odnosno izvan sistema Jedinstvenog računa Trezora Budžeta FBiH.

“To je za posljedicu imalo da su imovina, obaveze, izvori sredstava, izvršenje budžeta i novčani tokovi Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, iskazani u manjem iznosu za iznose iskazane na Privrednoj jedinici”, napominje se u revizorskom izvještaju.

Pravilnikom je predviđeno da Privredna jedinica Novi život ima 50 izvršilaca, a popunjeno je bilo 20 radnih mjesta, dok je bilo angažirano i 50 osuđenika.

Novi život se bavi preradom obojenih metala i aluminijskih legura.

"Privredna jedinica je u 2016. godini poslovala s gubitkom od 179.780 KM, a u 2015. godini on je iznosio 60.033 KM. Stanje na računima na dan 31. decembar 2016. godine bilo je 419.618 KM. Privredna jedinica je registrirana u Općinskom sudu u Zenici, a osnivač je Federacija BiH. Ima svoj Identifikacioni broj i PDV je obveznik”, piše u izvještaju.

Revizori skreću pažnju da nije uspostavljena jedinstvena Glavna knjiga za Kazneno-popravni zavod Zenica, kojom bi bilo obuhvaćeno i poslovanje Privredne jedinice Novi život.

Zbog toga sve poslovne promjene nisu zasnovane na načelima tačnosti, istinitosti, pouzdanosti, sveobuhvatnosti i pojedinačnom iskazivanju poslovnih promjena u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH”, navode revizori.

Skrenuta je pažnja da su naknade za rad komisija KPZ Zenica, kao i Privredne jedinice Novi život, isplaćene putem tekućih transfera čak i za redovne poslove, što je dovelo u pitanje osnovanost i opravdanost ovih izdataka.

Revizori su preporučili da se poduzmu aktivnosti u saradnji s Federalnim ministarstvom za pravdu i Federalnim ministarstvom za finansije kako bi se poslovanje Privredne jedinice Novi život vršilo u okviru KPZ Zenica, odnosno Jedinstvenog računa Trezora Budžeta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije