Kovačević: Postoje društvene grupe koje teroriziraju grad vozilima

Fena
Kovačević: Postoje društvene grupe koje teroriziraju grad vozilima
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Vozilo pri brzini od 100 kilometara na sat ide 28 metara u sekundi.

Osoba koja se nađe na kolovozu nema faktički šansi da se skloni i to je u 90 posto slučajeva katastrofalna nesreća, kazao je u razgovoru za Fenu stalni sudski vještak za saobraćaj Ševal Kovačević, komentirajući vožnju pri velikim brzinama.

Naglasio je da je "vozilo opasno sredstvo zato što je masa zamahnuta u pokretu".

"Ali onog momenta vozilo kad dostiže enormne brzine ono više nije obično opasno sredstvo, ono je sredstvo za izazivanje opće opasnosti ili drugim riječima ono je oružje. To više nije vozilo, to je mitraljez", kazao je Kovačević.

Dodao je da "postoje društvene grupe koje teroriziraju grad  vozilima, te kako je u pitanju obijesna vožnja i nedolično ponašanje pripadnika određenih društvenih grupa koje voze kroz naseljeno mjesto brzinama koje su enormne i to je izazivanje opće opasnosti po stanovništvo".

Ševal Kovačević - Kovačević: Postoje društvene grupe koje teroriziraju grad vozilima

Fena: Ševal Kovačević

Kako bi se spriječile saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom koje su česta pojava na ulicama kako glavnog, tako i ostalih gradova u BiH, a pješaci su nerijetko na meti bahatih i nesavjesnih vozača, Kovačević je naglasio da nije dovoljno izmijeniti samo Zakon o sigurnosti saobraćaja koji je u parlamentarnoj proceduri, već se u prvom redu mora promijeniti Zakon o oduzimanju imovine koja je upotrijebljena za izvršenje krivičnog djela.

"Stanje je alarmantno i mora se promijeniti set zakona. Zakon o sigurnosti saobraćaja će, nažalost, novom promjenom kaznene politike pogoditi isključivo poštene ljude, koji će registrirati vozila, produžavati vozačke dozvole, plaćati enormne kazne jer moraju plaćati, s druge strane one opasne društvene grupe ponovno će ostati van kontrole", upozorio je on.

 Kazao je da su "rješenja i preventivno djelovanje, a to podrazumijeva da se uspostavi videonadzor prvenstvo na longitudinalnom pravcu u Sarajevu".

"Treba uvesti videonadzor pravcem istok-zapad i obratno, odnosno ulicama Maršala Tita-Zmaja od Bosne-bulevar Meše Selimovića-Džemala Bijedića prema Ilidži, te pravcima ulaska u grad i iz drugih razloga sigurnosnih, kao što je krađa vozila", istakao je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije